Herbata jogina i jej pochodzenie
Herbata jogina (yogi tea) wywodzi swoją nazwę od indyjskiego nauczyciela jogi – Yogiego Bhajana, a właściwie Harbhajan Singh Puri – żyjącego w XX wieku. Przygotowywał on tego rodzaju wyjątkowy napój dla swoichuczniów po zakończonych ćwiczeniach jogi. Nie był jednak jego twórcą, a jedynie popularyzatorem.
Przepis znany był w Indiach już od wieków i swoimi korzeniami sięgał do ajurwedy – tradycyjnej medycyny hinduskiej. Aromatycznym, korzennym napojem o rozgrzewających właściwościach zachwycali się już dawni indyjscy władcy. Światową sławę zdobył on jednak dopiero w XX wieku dzięki wspomnianemu nauczycielowi jogi. Dziś napój ten zyskuje coraz większą popularność. Jego zalety doceniają również osoby, które nigdy nie ćwiczyły jogi.
Jakie właściwości ma herbata jogina?
Herbata jogina to pikantny i rozgrzewający napój – idealny na chłodne, zimowe wieczory. Ma wspaniały zapach i smak, a do tego jest zdrowy. Wyróżnia go wyjątkowo intensywny i piękny aromat oraz orzeźwiający i lekko korzenny smak, który zawdzięcza zawartości aromatycznych przypraw.
W skład herbaty jogina wchodzą przyprawy znane ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i rozgrzewających. W związku z tym jest ona idealną propozycją na okres jesienno-zimowy, w którym istnieje zwiększone ryzyko infekcji. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy – wspiera trawienie, przyspiesza metabolizm i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Stanowi więc idealną propozycję dla osób, które chcą schudnąć. Pomaga usuwać stany zapalne w organizmie i oczyszcza go z toksyn, a przy tym pozwala na jego regenerację i jednocześnie opóźnia procesy starzenia.
Herbata jogina ma jeszcze jedną zaletę – bez problemu zastąpi filiżankę kawy pitą o poranku lub kolejną wypijaną w ciągu dnia. Dzięki temu, że poprawia krążenie krwi i wzmacnia organizm – dodaje sił i energii. Z drugiej jednak strony zmniejsza stres i sprzyja wyciszeniu. Wszystko to sprawia, że napój ten naturalnie poprawia samopoczucie.
Herbata jogina. Przepis
Przygotowanie herbaty jogina nie jest trudne. Wystarczy poświęcić kilka chwil i wykorzystać popularne w kuchni przyprawy, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem tego hinduskiego napoju. Jego filiżanka pozwala poczuć przypływ pozytywnej energii i zredukować codzienny stres.
Składniki:
- 250 ml wody,
- ½ łyżeczki dowolnej herbaty liściastej (np. czarnej lub zielonej),
- 2-3 plasterki świeżego imbiru,
- 3 goździki,
- ½ laski cynamonu,
- 4 ziarna kardamonu,
- 4 ziarna pieprzu,
- dodatki (miód, cytryna, mleko roślinne).
Przygotowanie:
- do garnka wlać wodę i zagotować;
- do gotującej się wody wsypać wszystkie przyprawy i wymieszać;
- zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut;
- zdjąć garnek z ognia, wsypać herbatę, przykryć i zaparzać kilka minut – w zależności od gatunku użytej herbaty;
- odcedzić i ewentualnie dodać mleko oraz – po lekkim przestudzeniu – miód i cytrynę.