Karmazyn. Krótka charakterystyka ryby
Karmazyn żyje w zimnych wodach Północnego Atlantyku – zarówno u wybrzeży Ameryki jak i Północnej Europy. Jednym z głównych obszarów, w których łowi się te ryby jest, znajdujący się między Islandią a Grenlandią, Basen Irmingera. Karmazyn żyje na dużych głębokościach, zazwyczaj od 100 do 400 m. Jego młode osobniki żywią się przede wszystkim planktonem, natomiast starsze także innymi, mniejszymi od siebie rybami, w tym m.in. śledziami.
Karmazyn jest rybą o masywnej i krępej budowie. Może osiągnąć wagę do 15 kg i długość maksymalnie 1 m. Ma kolor ciemnokrwisty, z ciemniejszym zabarwieniem w szczególności pyska i płetw. Wyróżniają ją również duże, wyłupiaste oczy. Na swoim ciele posiada ponadto kolce.
Jakie właściwości ma karmazyn?
Mięso karmazyna to źródło witamin – w tym witaminy A, D i B12 – i minerałów (m.in. żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i selenu) oraz białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera więcej niż popularny łosoś.
Pomaga zwalczać niekorzystne dla organizmu wolne rodniki, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Wspiera właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływa na prawidłową mineralizację kości i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Wspiera również odporność.
Ze względu na niską zawartość tłuszczu i niewielką kaloryczność karmazyna mogą bez obaw spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Jest on wskazany również w diecie ograniczającej spożycie tłuszczu, w przebiegu schorzeń wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Natomiast ze względu na to, że ryba ta nie gromadzi w swoim ciele związków rtęci, mogą ją spożywać kobiety w ciąży i małe dzieci.
Karmazyn i jego właściwości wykorzystywane w kuchni
Karmazyn największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. W Polsce pozostaje cały czas niedoceniany. Karmazyna najczęściej można kupić w postaci mrożonych filetów lub wędzonego.
Dzięki temu, że jest rybą, która żyje długo – nawet 60 lat – jej mięso dojrzewa powoli i posiada idealną, gęstą konsystencję. Jest chude i ma – w przeciwieństwie do zewnętrznego ubarwienia ryby – biały kolor. Ponadto jest jędrne, bardzo kruche, a w smaku delikatne i przy tym lekko słodkie.
Wspaniale smakuje przyrządzone za pomocą ziołowych marynat i podane w towarzystwie sosów przygotowanych m.in. na bazie jogurtu czy śmietany. Może być gotowane tradycyjnie lub na parze, smażone, pieczone i grillowane. Idealnie komponuje się z ziemniakami - zarówno tymi tradycyjnymi z wody jak i w postaci puree - i innymi warzywami takimi jak np. marchewka, brokuł czy kalafior.
Karmazyn pieczony z warzywami. Przepis
Składniki:
- 4 filety z karmazyna,
- 2 cebule pokrojone w plasterki,
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski,
- 2 pomidory pokrojone w kostkę,
- 3 ziemniaki pokrojone w plasterki,
- 1 brokuł podzielony na różyczki,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka.
Przygotowanie:
- naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek,
- w naczyniu ułożyć: cebulę, ziemniaki, paprykę, brokuł i pomidory,
- warzywa przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek,
- naczynie z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 45 minut,
- filety karmazyna natrzeć oliwą z oliwek oraz przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką,
- po 45 minutach wyjąć z piekarnika naczynie z warzywami i ułożyć na nich filety rybne,
- wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.