Sposób przygotowania w domu białej kiełbasy zależy od tego, jaką kiełbasę kupimy. Są dwa rodzaje białej kiełbasy - surowa lub parzona. Robi się białą kiełbasę z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem wołowego.

Dlaczego biała kiełbasa jest biała?

Biała kiełbasa zawdzięcza swój kolor surowcom. Mięso jest różowe, tłuszcz - biały. Surowa biała kiełbasa jest więc biało-różowa. Po sparzeniu ma kolor szarawy. Biała kiełbasa wkładana jest w osłonki wieprzowe, baranie bądź wołowe.

Reklama

Jak przygotować idealną białą kiełbasę na Wielkanoc?

Parzenie białej kiełbasy wydaje się proste. Wkładamy do wrzątku i gotujemy. Niestety, przygotowana w taki sposób biała kiełbasa będzie gumowata i sucha.

Jaką temperaturę powinna mieć woda, w której parzymy białą kiełbasę?

Eksperci podpowiadają, że białą kiełbasę parzymy w temperaturze 75-80 st. Celsjusza. Musi być gorąca, ale nie morze wrzeć. Może ewentualnie bardzo delikatnie "mrugać".

Jak długo parzymy białą kiełbasę?

Zbyt długie parzenie to błąd. Surową białą kiełbasę należy trzymać na ogniu 20–25 minut. Jeśli była już wcześniej obgotowana, potrzebuje jedynie 10–15 minut. Zbyt długie gotowanie białej kiełbasy sprawia, że traci ona swoją soczystość.