AirFryer to maszyna, która cieszy się ostatnio ogromną popularnością. Okazuje się, że można w nim zrobić dietetyczne słodkości. Jedną z nich jest ten serniczek jogurtowy. Przepis na niego poleca Kinga Paruzel.

Jogurtowy serniczek z AirFryera. Ten składnik sprawi, że będzie fit

To delikatnie odchudzona wersja klasycznego sernika. Wszystko za sprawą użytego w nim jogurtu zamiast sera. Owocowym dodatkiem, który przełamie jego słodki smak są borówki. Przygotowanie tego jogurtowego serniczka jest nie tylko proste, ale też szybkie.

Reklama

Jak zrobić jogurtowy serniczek z AirFryera? Oto przepis Kingi Paruzel.

Jogurtowy serniczek z AirFryera - składniki

jajko - 1 szt.

jogurt grecki - 120 g

cukier - 15 g

ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

budyń śmietankowy - 1 łyżka

borówki - 50 g

Sprzęt:

foremkę o średnicy ok. 10 cm

papier do pieczenia

airfryer 2,4l, 1400W

Jogurtowy serniczek z AirFryera - sposób przygotowania

W misce bełtamy jajko i mieszamy je z jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy borówkami.

Serniczek jogurtowy przekładamy do koszyczka airfryera i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 160°C. Gotowe ciasto całkowicie studzimy przed podaniem.