AirFryer to maszyna, która cieszy się ostatnio ogromną popularnością. Okazuje się, że można w nim zrobić dietetyczne słodkości. Jedną z nich jest ten serniczek jogurtowy. Przepis na niego poleca Kinga Paruzel.
Jogurtowy serniczek z AirFryera. Ten składnik sprawi, że będzie fit
To delikatnie odchudzona wersja klasycznego sernika. Wszystko za sprawą użytego w nim jogurtu zamiast sera. Owocowym dodatkiem, który przełamie jego słodki smak są borówki. Przygotowanie tego jogurtowego serniczka jest nie tylko proste, ale też szybkie.
Jak zrobić jogurtowy serniczek z AirFryera? Oto przepis Kingi Paruzel.
Jogurtowy serniczek z AirFryera - składniki
jajko - 1 szt.
jogurt grecki - 120 g
cukier - 15 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
budyń śmietankowy - 1 łyżka
borówki - 50 g
Sprzęt:
foremkę o średnicy ok. 10 cm
papier do pieczenia
airfryer 2,4l, 1400W
Jogurtowy serniczek z AirFryera - sposób przygotowania
W misce bełtamy jajko i mieszamy je z jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy borówkami.
Serniczek jogurtowy przekładamy do koszyczka airfryera i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 160°C. Gotowe ciasto całkowicie studzimy przed podaniem.