Post to czas, w którym częściej sięgamy po dania bez mięsa. Alternatywą dla śledzi czy ryby mogą być bezmięsne kotlety.

Postne kotlety z przepisu siostry Anastazji. Podstawa to ten tani składnik

Okazuje się, że mielone mogą być równie smaczne i soczyste, jeśli nie będzie w nich ani grama mięsa. Do ich wykonania wystarczy jeden bardzo tani składnik. Mowa o włoskiej kapuście. Mimo, że to produkt, który kojarzy się głównie z potrawami takimi jak bigos, gołąbki czy surówki, można z niej zrobić naprawdę smaczne postne kotlety.

Reklama

Jak zrobić postne kotlety z przepisu siostry Anastazji? Wystarczy do kapusty dodać jajka, bułkę tartą oraz starty żółty ser. Aby podkręcić ich smak należy dodać jeszcze marchewkę, cebulę i przyprawy. Takie kotlety sprawdzą się idealnie na obiad nie tylko w postne piątki lub środy, ale też w ciągu całego tygodnia.

Jak zrobić postne kotlety z przepisu siostry Anastazji? Oto przepis.

Przepis na postne kotlety siostry Anastazji - składniki

1 główka kapusty włoskiej,

1 cebula,

2 marchewki,

4 jajka,

200 g sera żółtego,

1 łyżka mąki krupczatki,

ok. 50 g bułki tartej,

sól i pieprz do smaku,

pół pęczka natki pietruszki,

olej do smażenia

Przepis na postne kotlety siostry Anastazji - przygotowanie

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie wycinamy głąb. Tak przygotowaną główkę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Ugotowaną kapustę odcedzamy i studzimy. W międzyczasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, a cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.

Wystudzoną kapustę drobno siekamy i mieszamy z wiórkami marchewki i podsmażoną cebulą oraz tartym żółtym serem. Wbijamy też jajka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w mące wymieszanej z 1 łyżką bułki tartej, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Rumiane z obu stron kotlety z kapusty układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.