Jeśli chcemy przygotować coś pysznego, szybkiego i atrakcyjnego na imprezę, wybierzmy ciasto zebra. W czasach PRL robiło furorę. Często pojawiało się nas stole po niedzielnym obiedzie, do kawy. Ciasto smakuje obłędnie i robi się je naprawdę szybko. Podajemy wypróbowany przepis, który znajdziemy też na oficjalnej stronie znakomitej Ewy Wachowicz, znawczyni kuchni.
Przepis na przysmak z PRL-u. Jak zrobić ciasto zebra?
Składniki
- 5 jajek
- 1½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju arachidowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- bakalie według uznania
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- posiekane orzechy włoskie
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe.
Wyjmujemy i po wystudzeniu polewamy je polewą czekoladową z roztopionej czekolady, masła i mleka i posypujemy zmielonymi, uprażonymi orzechami. Bez polewy też jest pyszne.