Jeśli chcemy przygotować coś pysznego, szybkiego i atrakcyjnego na imprezę, wybierzmy ciasto zebra. W czasach PRL robiło furorę. Często pojawiało się nas stole po niedzielnym obiedzie, do kawy. Ciasto smakuje obłędnie i robi się je naprawdę szybko. Podajemy wypróbowany przepis, który znajdziemy też na oficjalnej stronie znakomitej Ewy Wachowicz, znawczyni kuchni.

Przepis na przysmak z PRL-u. Jak zrobić ciasto zebra?

Składniki

Reklama
  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju arachidowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie według uznania
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • posiekane orzechy włoskie

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe.

Wyjmujemy i po wystudzeniu polewamy je polewą czekoladową z roztopionej czekolady, masła i mleka i posypujemy zmielonymi, uprażonymi orzechami. Bez polewy też jest pyszne.