Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni. W "Halo, tu Polsat" ma swój kącik kulinarny. W niedzielny poranek Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotowuje fasolkę po bretońsku. Podpowiedziała dwa "sekretne składniki", które sprawiają, że to popularne i proste danie zyskuje na smaku.

Oprócz cebuli, czosnku, przecieru i przypraw, szefowa kuchni "Halo, tu Polsat" dodaje do fasolki po bretońsku czerwone wino i miód.

Przepis na fasolkę po bretońsku od Ewy Wachowicz

Składniki

Reklama
  • 400 g suchej fasoli "Piękny Jaś"
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Przygotowanie

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy, by przez noc się moczyła. Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy fasolę wodą świeżą, solimy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, przykrywam garnek i gotujemy fasolę do miękkości. .

Boczek kroimy w koskę i smażymy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy na patelnię pokrojone w kostkę cebule i kiełbasę. Dorzucamy też posiekany drobno czosnek. Gdy całość się podsmaży, a cebula zmięknie i delikatnie się zezłoci, zalewamy całość winem. Gdy wino odparuje, przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy miód. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Gotowe.