Jeśli o grzybach mowa, pamiętajmy, by zbierać tylko takie, co do których mamy absolutną pewność, że są jadalne. Ta sama zasada dotyczy kupowania grzybów na bazarach lub od przydrożnych sprzedawców.

W szczycie sezonu trzeba grzyby wykorzystać do maksimum. Idealnym daniem obiadowym, gorącym i pożywnym, jest zupa ze świeżych, leśnych grzybów. Można to danie przygotować na wiele sposobów i na pewno każda pani domu ma swój patent, ale czasem warto skorzystać z podpowiedzi.

Reklama

Oto, jak przygotowuje tę zupę Ewa Wachowicz, gwiazda Polsatu, autorka wielu kulinarnych programów. Dodaje do zupy pewien sekretny składnik. Mogliście się tego nie spodziewać. Warto spróbować. nabiera wyjątkowego smaku. Mowa o połowie kieliszka porto, czyli mocnego wina portugalskiego. Alkohol wyparowuje podczas gotowania, a smak zupy jest głębszy.

Przepis

Składniki

500 g grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki masła
½ kieliszka porto
1 l wywaru jarzynowego
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól
pieprz







Przygotowanie

Gotujemy wywar z oczyszczonych warzyw. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy siekamy posiekaną cebulę.

Oczyszczone grzyby kroimy i lekko podsmażamy razem z cebulą. Potem dodajemy je do warzywnego wywaru. Patelnię "płuczemy" porto i potem wlewamy wino do zupy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Zup już na talerzach posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.