"Gęsina na świętego Marcina" - głosi popularne hasło. Nie tylko z racji Dnia Niepodległości, ale też przez cały listopad warto sięgać właśnie po gęś. To nie tylko smaczne i soczyste mięso, jeśli się je odpowiednio przygotuje, ale też bardzo zdrowe.
Gęsina - jedno z najzdrowszych mięs
Jej tłuszcz, który wytapia się podczas pieczenia lub smażenia, jest uznawany za jeden z najzdrowszych. Gęś świetnie nadaje się do pieczenia.
Ewa Wachowicz proponuje przepis na tę po staropolsku. Sekretem jest farsz, w którym głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Jak ją przygotować? Oto przepis na gęś po staropolsku.
Przepis na gęś
Składniki:
- 1 cała gęś (4-5 kg)
- sól
- majeranek
- 250 g - boczku w plastrach
- 2 szklanki - miodu pitnego
- Farsz
- 1½ kg - kapusty kiszonej
- 1 łyżka - tłuszczu z gęsi
- 250 g - boczku
- 5 - cebul
- 5 ząbków - czosnku
Sposób przygotowania:
Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Podlać wodą, przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
Na patelnię dać trochę gęsiego tłuszczu i wytopić. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dorzucić pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.
Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku. Podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (bez przykrycia) i piec przez ok. 4 godziny (co zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać miodem pitnym.
Podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.