"Gęsina na świętego Marcina" - głosi popularne hasło. Nie tylko z racji Dnia Niepodległości, ale też przez cały listopad warto sięgać właśnie po gęś. To nie tylko smaczne i soczyste mięso, jeśli się je odpowiednio przygotuje, ale też bardzo zdrowe.

Reklama

Gęsina - jedno z najzdrowszych mięs

Jej tłuszcz, który wytapia się podczas pieczenia lub smażenia, jest uznawany za jeden z najzdrowszych. Gęś świetnie nadaje się do pieczenia.

Ewa Wachowicz proponuje przepis na tę po staropolsku. Sekretem jest farsz, w którym głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Jak ją przygotować? Oto przepis na gęś po staropolsku.

Przepis na gęś

Składniki:

  • 1 cała gęś (4-5 kg)
  • sól
  • majeranek
  • 250 g - boczku w plastrach
  • 2 szklanki - miodu pitnego
  • Farsz
  • 1½ kg - kapusty kiszonej
  • 1 łyżka - tłuszczu z gęsi
  • 250 g - boczku
  • 5 - cebul
  • 5 ząbków - czosnku

Sposób przygotowania:

Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Podlać wodą, przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.

Na patelnię dać trochę gęsiego tłuszczu i wytopić. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dorzucić pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.

Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku. Podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (bez przykrycia) i piec przez ok. 4 godziny (co zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać miodem pitnym.

Podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.