Ryby są nieocenionym źródłem białka i bardzo zdrowych tłuszczów. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę A i D. Ryby chude to zasoby witamin z grupy B.
Jak często warto jeść ryby?
Z zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) wynika, że powinno się jeść ryby 2 razy w tygodniu, w tym co najmniej 1 raz tłuste ryby morskie. 1 porcja oznacza ok. 150 g.
Babcine sposoby na pozbycie się przykrego zapachu podczas smażenia ryb
Smażona ryba, podana z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty to ulubiony obiad wielu Polaków. Nie zawsze jednak mamy ochotę przygotować to danie w domu, bo obawiamy się przykrego zapach, który będzie się potem unosił w mieszkaniu. Jest na to kilka sposobów.
Jak sobie radziły nasze babcie i mamy?
Dobrze oczywiście jest włączyć kuchenny pochłaniacz i otworzyć okno. I co dalej? Oto kilka sposobów:
- Na patelnię połóż przekrojone na pół jabłko lub ziemniaka. Pochłaniają one część zapachu.
- Wlej do oleju ocet: Dodanie octu do oleju podczas smażenia neutralizuje zapachy.
- Wlej do oleju ocet: Dodanie octu do oleju podczas smażenia neutralizuje zapachy.
- Wymocz rybę w mleku przed smażeniem
- Skrop surową rybę cytryną i dopiero smaż
- Dobrze osusz rybę przed smażeniem
- Smaż rybę na gorącym oleju
Jak poznać, czy ryba jest świeża?
Najmocniejszy "aromat" mają ryby, które były zbyt długo przechowywane. Świeża ryba powinna mieć błyszczące łuski, przejrzyste oczy i jędrne mięso.