Ciasto drożdżowe ze śliwkami to prosty, szybki i bardzo smaczny pomysł od Jakuba Kuronia.

Na jednej z rodzinnych imprez, wpadł w ręce Bogusi i mi przepyszny kawałek ciasta. Spojrzeliśmy po sobie i zaczęliśmy pytać kto jest autorem tego wypieku. Dowiedzieliśmy się, że jest to bez wątpienia receptura rodzinna dla "leniwych", ponieważ wszystkie składniki miesza się ze sobą (oprócz śliwek, ewentualnie innych owoców) i odstawia do wyrośnięcia. Lubimy takie przepisy - pisze na swojej stronie Jakub Kuroń.

Reklama

Oto jego przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Przepis

Składniki:

  • 7 g drożdży suchych
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g śliwek lub innych owoców
  • Kruszonka:
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Na początku w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz śliwek. Odstaw w ciepłe miejsce na jedną godzinę możesz również wstawić do nagrzanego do 30°C piekarnika na 20 minut, aby dobrze wyrosło.

Następnie przełóż ciasto do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki pokrojone w ćwiartki.

Na koniec zagnieć kruszonkę i oprósz nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60°C na 10-15 minut. Po tym czasie zwiększ do 180°C, piecz 60 minut.