Zielona sałata zwłaszcza latem dosyć często pojawia się na naszych talerzach. Serwujemy ją do obiadów oraz kolacji. Ta z przepisu siostry Anastazji sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu, jak i tego, który zaserwujemy w ciągu tygodnia.
Ten sposób podania sałaty jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Zaskakuje tym, co znana kucharka do niej dodaje.
To warzywo podkręci smak zielonej sałaty. Przepis od siostry Anastazji
Okazuje się, że siostra Anastazja do przyrządzenia tej surówki oprócz zielonej sałaty wykorzystuje również cykorię. Na pierwszy rzut oka to połączenie dwóch smaków może się wydać nieco dziwne i niezbyt smaczne. Tymczasem to naprawdę świetna kompozycja. Taka sałata z przepisu siostry Anastazji będzie idealnym dodatkiem do obiadów, kolacji a nawet jako przekąska na lunch. Jak ją zrobić? Oto przepis.
Sałata siostry Anastazji - składniki
- mała główka sałaty lodowej
- 4 cykorie
- winne jabłko
- 2 jaja
- puszka kukurydzy
- łyżka musztardy
- 2-3 łyżki oliwy
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sałata siostry Anastazji - przygotowanie
Liście sałaty rozdrabniamy, cykorię czyścimy i usuwamy z niej grubsze końcówki. Należy użyć tylko zielonych listków. Ugotowane jajka kroimy w kostkę, jabłka kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odsączamy kukurydzę z puszki.
Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy do nich musztardę, z oliwą i sokiem z cytryny. Znów dokładnie mieszamy. Sałata jest już gotowa.