Cristina Catese to rodowita rzymianka. Od lat mieszka w Polsce i uczy Polaków, jak gotować po włosku. Odkrywa przed nami tajniki włoskiej kuchni, która jest bardzo różnorodna. Spodziewalibyście się, że mieszkańcy Neapolu, czyli stolicy Kampanii, jadają babkę ziemniaczaną.

Reklama

Gateau di patate to idealny comfort food. Przepis na tę pyszną potrawę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Neapolitańska babka ziemniaczana jest doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Gateau di patate robi się szybko. Ta potrawa nie może się nie udać. Cristina Catese do tej babki dodaje zielony groszek i posiekaną szalotkę, bo tak robiła jej babcia.

Przepis:

Składniki:

pół kilograma ugotowanych ziemniaków
100 g startego sera mozzarella
50 g salami (najlepiej, jeśli będzie to salami z Neapolu)
50 g szynki gotowanej
2 łyżki stołowe startego parmezanu
2 jajka
oliwa z oliwek
czarny pieprz
sól







Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy ją bułką tartą. Ugniatamy na gładką masę ziemniaki - można to zrobić ręką. Dodajemy jajka, sery i wędlinę. Dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni - aż góra się zarumieni.