Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację. Pewnego razu, gdy przygotowywała tartę z jabłkami, zamyślia się i najpierw włożyła do formy jabłka, a potem ciasto. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin. Jej sława rosła. Teraz zna ją cały świat.
Przepis
Składniki
150 g mąki pszennej
80 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
60 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
450 g moreli
Przygotowanie
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy masło, siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
Morele kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem. Gdy zacznie się karmelizować, wrzucamy morele na patelnię. Delikatnie obtaczmy je w karmelu. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować na placek. Morele w karmelu ułożyć w okrągłej formie do tart, na owoce położyć ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę, potem przekładamy ciasto na talerz tak, by owoce były na górze. Podawać ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.