Eva Longoria ma latynoskie korzenie, mówi po hiszpańsku. Lubi kuchnię z Półwyspu Iberyjskiego. Na Instagramie pokazała, jak zrobić popularne w Hiszpanii danie - huevos rotos, czyli "rozbite jajka".

Hiszpanie uwielbiają huevos rotos. To popularne danie znajdziemy w każdej hiszpańskiej restauracji. Zanim jednak spróbujemy go podczas wakacyjnych podróży do Hiszpanii, przygotujmy je w domu. Jest pyszne.

Reklama

Potrawę ta to po prostu smażone na oliwie ziemniaki z jajkiem i szynką. Eva Longoria szynkę w przepisie pominęła, dała natomiast trochę pokrojonej w piórka cebuli. Jak zawsze podczas przygotowywania prostych potraw, diabeł tkwi w szczegółach. Ziemniaki powinny być chrupiące i złociste, a jajka odpowiednio usmażone.

Przepis:

Składniki:

400 g pokrojonych na kawałki ziemniaków
200 ml oliwy z oliwek
3 jajka
80 g dojrzewającej szynku lub 1 biała cebula pokrojona w piórka
sól



Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy w niej pokrojone w łódeczki ziemniaki – powinny mieć chrupiącą skórkę i miękki środek. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy cebulę. Gotowe ziemniaki z cebulą wykładamy na talerzu wyścielony papierowym ręcznikiem i solimy do smaku. Na tej samej patelni i tej samej oliwie, na której smażyły się ziemniaki, smażymy jajka. Żółtko powinno być płynne. Ziemniaki przekładamy na talerz, na wierzchu kładziemy jajka sadzone. Delikatnie przebijamy żółtka, żeby wylały się na ziemniaki. Jeżeli używamy szynki, to na koniec uładamy ją na jajkach.