Włoska kuchnia to maksimum smaku i często niewielki nakład czasu podczas przygotowania dań. Przede wszystkim jednak musimy pamiętać, że składniki powinny być jak najlepszej jakości. Czyli oliwa extra virgin i w tym przypadku młode, jędrne cukinie. I prawie już, pyszne danie gotowe.

Reklama

Przepis:

Składniki: (dla 4-6 osób)

3, 4 łyżki oliwy z oliwek
4, 5 młodych cukinii pokrojonych w plasterki
pół kilograma spaghetti
2, 3 łyżki masła
250 gramów startego parmezanu
sól, pieprz
liście świeżej bazylii do dekoracji





Przygotowanie:

Plasterki cukinii smażymy na oliwie na złocisty kolor. Gdy są usmażone, odsączamy oliwę z cukiniowych krążków na papierowym ręczniku. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Zachowujemy trochę wody z gotowania makaronu.

Do głębokiej patelni wrzucamy makaron, podsmażoną cukinię, dolewamy trochę wody, potem wrzucamy masło i starty ser. Trzymamy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy. Ser i masło powinny się rozpuścić i oblepić makaron oraz cukinię. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody. Potem doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, póki gorące. Dekorujemy listkami bazylii i startym parmezanem.