Pamuła popularna jest w wielu regionach. W każdym przygotowuje się ją nieco inaczej. Bywa zagęszczana mąką, czasem dodaje się do niej śmietanę. Podaje się ją z makaronem, pokrojonymi naleśnikami lub ziemniakami.

Pamuła weryńska została wpisana na listę produktów tradycyjnych. "Zupa owocowa tzw. pamuła jest produktem wywodzącym się z kuchni chłopskiej. Spożywano ją na terenie Galicji, w szczególności w Weryni, najstarszej osadzie leśnej w tej części Puszczy Sandomierskiej. Słynna pamuła weryńska, przygotowywana z suszonych owoców tzw. „suszek”, to typowa tradycyjna potrawa lasowiacka" - napisano na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Reklama

My proponujemy przepis na zupę owocową ze świeżych śliwek. Pochodzi on prosto z babcinego zeszystu z przepisami. Zupa jest idealna na letni obiad.

Przepis

Składniki:

pół kilograma świeżych śliwek węgierek
litr wody
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka śmietany




Przygotowanie:

Śliwki umyć, wyjąć z nich pestki, pokroić na pół. Zalać wodą, dodać cukier i cynamon. Gotować, aż śliwki będą miękkie. Przetrzeć przez sito lub zblendować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka i zagotować. Dodać soli do smaku. Podawać z gorącymi ziemniakami lub z makaronem.