Tarta ze śliwkami i kruszonką to nic skomplikowanego. Muszę Wam powiedzieć, że przepis Bogusi na kruche ciasto robi furorę, wychodzi za każdym razem i wszyscy, którym "sprzedajemy" ten patent są zachwyceni - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.
Jak zrobić tartę ze śliwkami i kruszonką? Oto przepis.
Przepis
Składniki:
Ciasto
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 50 ml kefiru
- 1 żółtko
Nadzienie
- 1 kg śliwek węgierek
- 150 g cukru np. trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml zimnej wody
Kruszonka
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, kefir i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Na koniec zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 1-2 godziny. Jeśli nie masz czasu pomiń schładzanie.
Następnie ciasto równomiernie rozłóż w formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Następnie przed pieczeniem nakłuj powierzchnie widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się jasno złote.
Śliwki umyj, następnie wydrąż pestki i przekrój na 4 części. Przełóż owoce na patelnie dodaj cukier i praż około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i wlej do śliwek. Smaż jeszcze 1-2 min. Tak przygotowane śliwki przełóż na podpieczony spód tarty.
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, a następnie rozłóż ją równomiernie na całej powierzchni tarty. Na koniec piecz 15 minut w 180°C, aż kruszonka jest ciemno złota.