Tarta ze śliwkami i kruszonką to nic skomplikowanego. Muszę Wam powiedzieć, że przepis Bogusi na kruche ciasto robi furorę, wychodzi za każdym razem i wszyscy, którym "sprzedajemy" ten patent są zachwyceni - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.

Reklama

Jak zrobić tartę ze śliwkami i kruszonką? Oto przepis.

Przepis

Składniki:

Ciasto

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 ml kefiru
  • 1 żółtko

Nadzienie

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 150 g cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody

Kruszonka

  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, kefir i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Na koniec zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 1-2 godziny. Jeśli nie masz czasu pomiń schładzanie.

Następnie ciasto równomiernie rozłóż w formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Następnie przed pieczeniem nakłuj powierzchnie widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się jasno złote.

Śliwki umyj, następnie wydrąż pestki i przekrój na 4 części. Przełóż owoce na patelnie dodaj cukier i praż około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i wlej do śliwek. Smaż jeszcze 1-2 min. Tak przygotowane śliwki przełóż na podpieczony spód tarty.

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, a następnie rozłóż ją równomiernie na całej powierzchni tarty. Na koniec piecz 15 minut w 180°C, aż kruszonka jest ciemno złota.