Takie naleśniki z mąki gryczanej to sztandarowe danie kuchni bretońskiej. Naleśniki zapiekane w piecu z jajkiem sadzonym to efektowne śniadanie. Choć można to danie podać także na obiad lub na kolację. Jest pyszne, sycące, a jednocześnie lekkie.

Galette to francuskie naleśniki gryczane z nadzieniem. Możemy do środka włożyć to, na co mamy ochotę. Taylor Swift wybiera szynkę, parmezan i sadzone jajka.

Reklama

Przepis

Składniki:

100 g mąki gryczanej,
250 ml mleka Łaciate,
2 jajka,
szczypta soli,
dwie łyżki masła do smażenia - najlepsze będzie klarowane
4 jajka,
4 duże plastry szynki,
4 plastry ulubionego sera lub filiżanka startego parmezanu
posiekana natka pietruszki,
sól








Przygotowanie:

W misce zmiksować na gładką masę mąkę gryczaną, mleko, jajka i sól. Ciasto odstawić na około 15 minut. Patelnię o średnicy 24 cm rozgrzać i natłuścić. smażyć 4 naleśniki. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Naleśniki układamy na blaszce. Na każdy kładziemy plaster szynki i ser. Brzegi naleśnika zawijamy do środka i ostrożnie wbijamy jajko na środek. Solimy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut – białko ma się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.