Szakszuka, jajka po turecku, jajka po benedyktyńsku. Chętnie próbujemy nowych dań z jajek. Jajka mają wiele zalet - są odżywcze, zdrowe i smaczne. Prawie pod każdą szerokością geograficzną znajdziemy inne przepisy na podawanie jajek. Tym razem inspiracja płynie ze Szkocji. Jajka po szkocku są pyszne na ciepło i na zimno.
Tak przygotowane jajka, otulone mięsem i złocistą panierką, są pełnowartościowym daniem. Można je podać na obiad, kolację lub jako przekąskę. Świetnie nadają się do zabrania na piknik.
Przepis:
Składniki
500 g - mielonej łopatki wieprzowej
6 - jajek na twardo
1 - jajko do mięsa
łodyżka rozmarynu
1 łyżeczka - słodkiej papryki wędzonej
½ łyżeczki - papryki ostrej
szczypta gałki muszkatołowej
4 - fileciki anchois
1 łyżeczka - mąki
sól
pieprz
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przyprawić drobno posiekanym rozmarynem, papryką, gałką muszkatołową i bardzo drobno pokrojonymi filecikami z sardeli (anchois). Wybić jajko. Wsypać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Masę podzielić na 6 części. Mięsem obtoczyć jajka ugotowane na twardo. Oprószyć bułką tartą i usmażyć w głębokim tłuszczu.