Jajecznica z kurkami ma wyjątkowy smak. Kto raz jej spróbował, będzie za nią tęsknił. Warto więc czasem chwilę wcześniej wstać, by potem rozkoszować się pysznym, zdrowym śniadaniem. Przed przygotowaniem jajecznicy z kurkami pamiętajmy, że grzyby trzeba dobrze oczyścić, bo między blaszkami potrafi ukryć się piasek.

Reklama

Jajecznica z kurkami, którą poleca Ewa Wachowicz, ma jeden składnik, który decyduje o jej wyjątkowym smaku. Sprawdźcie, co to jest.

Przepis:

Składniki:

kilka jajek
kawałek słoniny
solidna garść kurek
odrobina mleka
sól do smaku
szczypior




Przygotowanie:

Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Gdy zrobią się skwarki, dodajemy kurki i smażymy ja, aż z grzybów odparuje woda. Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Do jajecznej masy dodajemy trochę mleka. Przelewamy na patelnię. Smażymy jajecznicę. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.