To chyba najczęściej serwowane na śniadanie danie. Dobre też na kolację, czy obiad. Jajecznica, bo o niej mowa, niektórym smakuje w wersji bez niczego, inni wolą ją np. ze szczypiorkiem, czy szynką. Wersji jest zatrzęsienie. Ewa Wachowicz proponuje jajecznicę w wersji z ogniska.
Zwłaszcza teraz latem do jajecznicy idealnie będą pasować kurki. Tajemnym składnikiem, który Ewa Wachowicz dorzuca do tej potrawy jest kawałek słoniny.
Oto przepis na jajecznicę z ogniska.
Przepis
Składniki:
- kilka jajek
- kawałek słoniny
- garść kurek albo dwie
- odrobina mleka
- sól do smaku
- szczypior jeśli jest
Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Gdy zrobią się skwarki, dodać kurki i usmażyć. Jajka wybić do miski. Posolić i roztrzepać.
Wlać trochę mleka, wymieszać, przelać na patelnię i usmażyć jajecznicę. Podawać z posiekanym szczypiorem.