To chyba najczęściej serwowane na śniadanie danie. Dobre też na kolację, czy obiad. Jajecznica, bo o niej mowa, niektórym smakuje w wersji bez niczego, inni wolą ją np. ze szczypiorkiem, czy szynką. Wersji jest zatrzęsienie. Ewa Wachowicz proponuje jajecznicę w wersji z ogniska.

Reklama

Zwłaszcza teraz latem do jajecznicy idealnie będą pasować kurki. Tajemnym składnikiem, który Ewa Wachowicz dorzuca do tej potrawy jest kawałek słoniny.

Oto przepis na jajecznicę z ogniska.

Przepis

Składniki:

  • kilka jajek
  • kawałek słoniny
  • garść kurek albo dwie
  • odrobina mleka
  • sól do smaku
  • szczypior jeśli jest

Sposób przygotowania:

Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Gdy zrobią się skwarki, dodać kurki i usmażyć. Jajka wybić do miski. Posolić i roztrzepać.

Wlać trochę mleka, wymieszać, przelać na patelnię i usmażyć jajecznicę. Podawać z posiekanym szczypiorem.