Pieczone ziemniaki to idealny dodatek do obiadu. Świetnie "zagrają" też jako przekąska. Robi się je szybko. Jeśli mamy młode ziemniaki, nie obieramy ich. Wystarczy je porządnie wyszorować. W tym daniu robotę robi sos pomidorowy przygotowany ze świeżych pomidorów. Jest pyszny i aromatyczny. To prawdziwa bomba z likopenem, przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki.

Reklama

Przepis:

Składniki:

6-8 ziemniaków
sól
rozmaryn
oliwa
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 puszka pomidorów
kilka pomidorów suszonych w oliwie
sól
pieprz
1 łyżeczka oregano
⅓ łyżeczki kminku mielonego











Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, pokroić na ósemki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Skropić oliwą, przyprawić solą i rozmarynem. Upiec w piekarniku (30-40 minut w 200 st. C).

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek, po chwili pomidory z puszki wraz z sokiem i pomidory suszone. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz oregano i mielonym kminkiem. Dusić przez 15 minut. Zmiksować na gładko. Podawać do pieczonych ziemniaków.