Ziemniaki królują w polskiej kuchni. Przyrządza się z nich wiele smakowitych potraw. Jedną z nich jest właśnie porka. Zapewne wiele osób jadało ją u babci, która podawała tę pyszną potrawę z kwaśnym mlekiem. Pamiętajmy, że ziemniaki są zdrowe. Zawierają dużo potasu oraz magnezu. Wykazują też właściwości zasadowe równoważące kwasotwórcze działanie innych pokarmów.
Jedna z nazw tej potrawy - prażucha - nawiązuje do prażenia i zaparzenia mąki dodawanej do kartofli.
Przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 czubate łyżki pszennej mąki
sól
skwarki ze słoniny lub boczku albo usmażona na oleju cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już prawie miękkie, odlewamy część wody, ale zostawiamy ok. szklanki płynu. Ziemniaki posypujemy mąką, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do całkowitej miękkości.
Odlewamy pozostałą wodę. Całość mieszamy, tłukąc drewnianą pałką przez około 10 minut aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie za pomocą dużej łyżki formujemy kluski, choć prażuchę możemy też serwować w postaci purée.
Prażuchę podajemy ze skwarkami lub usmażoną na złoty kolor cebulką. A do tego szklanka kefiru lub kwaśnego mleka. Smacznego.