Bimi, czyli brokuła szparagowego lub gałązkowego, wyhodowano w Japonii na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku. To krzyżówka chińskiej kapusty gai lan (chiński jarmuż) z klasycznym brokułem. Długie łodygi przypominają zielone szparagi, a zielona "czupryna" na ich końcu - brokuły. Bimi uprawiane są m.in. w Polsce, Maroku, Hiszpanii, Kenii czy Wielkiej Brytanii, gdzie jest znane jako broccolini.
Bimi smakuje jak skrzyżowanie brokułów i szparagów. Jest delikatne i zachwyci tych, którzy nie przepadają za brokułowym aromatem. Jest też bardzo zdrowe. Ma witaminy A i C, wapń, kwas foliowy, żelazo, cynk oraz sporo błonnika. Jak inne warzywa kapustne, brokuł szparagowy jest bogaty w glukozynolany, które mają działanie antyoksydacyjne.
Bimi nie należy zbyt długo gotować. Mamy przepis najprostszy, czyli na bimi z tartą bułką podsmażoną na maśle.
Przepis:
Składniki:
Pęczek bimi
sól
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2, 3 łyżki
bułka tarta
Przygotowanie:
Brokuły szparagowe myjemy i odcinamy zdrewniale końcówki łodyg. Przez minutę blanszujemy je we wrzątku. Potem chłodzimy w wodzie z kostkami lodu. Bułkę tartą podsmażamy na maśle. Łodyżki bimi podsmażamy na oliwie na drugiej patelni przez dwie trzy minuty. Gotowe bimi solimy, przekładamy na talerz i polewamy tartą bulką z masłem.