Na blogu Tomasza Strzelczyka pt. ,,Oddaszfartucha!" znajdziemy przepis na sos z kurek. Będzie to doskonały dodatek do dań z makaronu lub mięs. Taki sos kurkowy z ziemniakami jest też pysznym daniem obiadowym. Robi się go szybko.
Sos kurkowy powinien mieć gładką, kremową konsystencję. Nie może być ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty. Musi mieć też głęboki smak. Dodajemy do niego więc cebulę, zioła oraz czosnek.
A teraz sekretny składnik. Otóż nie smażymy kurek i cebuli na oleju ani na oliwie. Musi to być masło. Dzięki temu sos będzie mieć wyjątkowy aromat.
Przepis:
Składniki:
400g kurek
250ml śmietanki 30 procent
150ml bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
masło do smażenia
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić je na maśle. Dodać kurki i smażyć przez 5-6 minut na wolnym ogniu. Następnie na patelnię wlać śmietanę, dodać tymianek, gotować 2- 3 minuty, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.