Dlaczego warto zamarynować kurczaka w jogurcie?
Kurczak w jogurcie to prosty i szybki przepis na aromatyczne danie, które będzie smakować każdemu. Marynowanie mięsa w jogurcie greckim sprawia, że staje się ono soczyste i pełne smaku. Przygotowanie tego dania jest łatwe, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich przy stole.
Marynowaniekurczaka w jogurcie to świetny sposób na uzyskanie soczystego i aromatycznego mięsa. Jogurt grecki, będący bazą marynaty, ma właściwości zmiękczające. To sprawia, że mięso staje się kruche i delikatne. Dodatkowo, dzięki marynowaniu, mięso przechodzi smakiem i aromatem wszystkich przypraw i ziół.
Jak podaje serwis Beszamel.se.pl za wyjątkowy smak kurczaka odpowiada dobrze skomponowana marynata. Oto przyprawy, które podkreślą smak jogurtowego kurczaka:
- suszona bazylia
- suszone oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- słodka papryka
- ostra papryka.
Jak zrobić kurczaka smażonego w jogurcie?
Przygotowanie tego pysznego dania jest łatwe i zajmuje mało czasu. Poniżej znajduje się przepis, jak krok po kroku przygotować wyśmienitegokurczaka w jogurcie.
Składniki. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować:
- 500 g piersi kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej
- 100 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie kurczaka w jogurcie krok po kroku
Przygotowanie marynaty:Do miski przełóż jogurt grecki i dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią, słodką i ostrą papryką. Dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie kurczaka:Pierś kurczaka pokrój wzdłuż na mniejsze kotlety. Następnie delikatnie rozbij tłuczkiem i przełóż do miski z przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą.
Marynowanie: Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu kurczak przejdzie smakiem przypraw i ziół oraz stanie się soczysty i miękki.
Przygotowanie do smażenia: Po wyjęciu z lodówki, strząśnij nadmiar jogurtowej marynaty z kotlecików. A następnie obtocz je w bułce tartej.
Smażenie: Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki z obu stron, do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładaj na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać kurczaka w jogurcie?Kurczaksmażonyw jogurcie świetnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą. Posiłek wzbogacą pyszne i chrupiące surówki, takie jak coleslaw. To doskonały pomysł na rodzinny obiad, który zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.