Dlaczego warto zamarynować kurczaka w jogurcie?

Kurczak w jogurcie to prosty i szybki przepis na aromatyczne danie, które będzie smakować każdemu. Marynowanie mięsa w jogurcie greckim sprawia, że staje się ono soczyste i pełne smaku. Przygotowanie tego dania jest łatwe, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich przy stole.

Marynowaniekurczaka w jogurcie to świetny sposób na uzyskanie soczystego i aromatycznego mięsa. Jogurt grecki, będący bazą marynaty, ma właściwości zmiękczające. To sprawia, że mięso staje się kruche i delikatne. Dodatkowo, dzięki marynowaniu, mięso przechodzi smakiem i aromatem wszystkich przypraw i ziół.

Reklama

Jak podaje serwis Beszamel.se.pl za wyjątkowy smak kurczaka odpowiada dobrze skomponowana marynata. Oto przyprawy, które podkreślą smak jogurtowego kurczaka:

  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka.

Jak zrobić kurczaka smażonego w jogurcie?

Przygotowanie tego pysznego dania jest łatwe i zajmuje mało czasu. Poniżej znajduje się przepis, jak krok po kroku przygotować wyśmienitegokurczaka w jogurcie.

Składniki. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kurczaka w jogurcie krok po kroku

Przygotowanie marynaty:Do miski przełóż jogurt grecki i dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią, słodką i ostrą papryką. Dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie kurczaka:Pierś kurczaka pokrój wzdłuż na mniejsze kotlety. Następnie delikatnie rozbij tłuczkiem i przełóż do miski z przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą.

Marynowanie: Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu kurczak przejdzie smakiem przypraw i ziół oraz stanie się soczysty i miękki.

Przygotowanie do smażenia: Po wyjęciu z lodówki, strząśnij nadmiar jogurtowej marynaty z kotlecików. A następnie obtocz je w bułce tartej.

Smażenie: Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki z obu stron, do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładaj na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać kurczaka w jogurcie?Kurczaksmażonyw jogurcie świetnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą. Posiłek wzbogacą pyszne i chrupiące surówki, takie jak coleslaw. To doskonały pomysł na rodzinny obiad, który zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.