Ziemniaki: to popularne warzywo ma wiele cennych właściwościach dla zdrowia

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Dobrze smakują w wielu odsłonach. Ziemniaki idealnie komponują się z mięsem czy rybami. Gotowane to klasyczny dodatek do obiadu. Ponadto z ziemniaków robi się wiele różnych potraw jak np.: frytki, kopytka, puree ziemniaczane, placki ziemniaczane, zupę ziemniaczaną, kluski ziemniaczane czy sałatkę ziemniaczaną. Każde z tych zastosowań pozwala nam cieszyć się bogatym smakiem ziemniaków oraz różnorodnością ich kulinarnych możliwości.

Dlaczego warto jeść ziemniaki. Ziemniaki są bogate w wiele cennych składników. To źródło energii, białka a także różnych witamin i składników mineralnych. Poza typowym zastosowaniem kulinarnym, warzywo to może mieć także właściwości lecznicze. Bowiem np.: dieta ziemniaczana zalecana jest u osób z niewydolnością nerek. Zaś maseczka z ziemniaków polecana jest osobom, które chcą poprawić wygląd zmęczonej, poszarzałej cery.

Reklama

Najcenniejszym składnikiem zawartym w ziemniakach jest potas. Poza tym warzywo to są cennym źródłem: magnezu, sodu, wapnia, żelaza, manganu, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu a także witamin takich jak: witamina C, witamina K oraz witaminy z grupy B (głównie B1, B2 i B6). W ziemniakach znajdują się również: biotyna, fruktoza, sacharoza, skrobia a także kwasy: nikotynowy oraz pantotenowy.

Reklama

Łódeczki ziemniaczane: pomysł na swojski sycący obiad

Jeśli szukasz pomysłu na potrawę z ziemniaków, to koniecznie wypróbuj przepis na łódeczkiziemniaczane. Przygotowanie jest dość proste. Łódeczkiziemniaczane z boczkiem, cebulą, frankfurterkami i seremcheddar to sycący, swojskiobiad.

Składniki. Jak podaje portal Smaker.pl, do przygotowania łódeczek będziemy potrzebować:

  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g boczku surowego wędzonego
  • 100 g frankfurterek z szynki
  • 80 g sera tartego cheddar
  • 1 łyżkę śmietany 12%
  • 1 łyżkę oleju do ziemniaków i 1 łyżkę do smażenia
  • 1 cebulę
  • 0,5 łyżeczki paprykisłodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki czosnkugranulowanego
  • szczyptę tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki:Ziemniaki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Smarujemy je z każdej strony olejem, najlepiej przy pomocy pędzelka. Każdy z ziemniaków zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pozostawiamy je na około 50-60 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny się łatwo kroić na pół. Jeśli nadal są surowe, to ponownie wkładamy je do piekarnika na kolejne 10 minut, aby nabrały, miękkości.
  • Farsz: Surowy boczekwędzony kroimywkostkę, wcześniej pozbywając się jego twardej skórki. Frankfurterki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w piórka. Całość kładziemy na oleju na mocno rozgrzanej patelni i czekamy aż się zeszkli. W trakcie dodajemy pieprz i sól do smaku. Możemy także dodać paprykę i granulowanyczosnek. Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia.
  • Wydrążamy środek każdego ziemniaka i umieszczamy go w misce. Dodajemy farszzpatelni oraz śmietanę i tartysercheddar. Całość mieszamy. Następnie tak przygotowany farsz wykładamy na każdą połówkę ziemniaka. Możemy posypać je delikatnie tymiankiem.
  • Łódeczkiziemniaczane umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Potrawę podajemy na ciepło.