Hanna Lis uwielbia gotować. Jest znawczynią kuchni śródziemnomorskiej. W TVN Style prowadziła kiedyś program "Bez planu", w którym zwiedziała świat od kuchni. Napisała też książkę: "Mój świat na talerzu", a od czasu do czasu dzieli się swoimi przepisami na Instagramie. Zamieściła tam przepis na jedną ze swoich ulubionych sałatek. To połączenie sezonowych pyszności, czyli szparagów i truskawek.

Reklama

Hanna Lis planowała przygotować makaron ze szparagami, ale ostatecznie zdecydowała się na pyszną i zdrową sałatkę. "Serce mówiło „pasta”, ale resztki zdrowego rozsądku kazały z pierwszych w tym sezonie szparagów zmajstrować sałatkę (długi weekend, plaża, burkini - wiecie, te sprawy)" - napisała pod postem, w którym pokazała, jak przygotować ten smakołyk.

Przepis

Reklama

Składniki:

pęczek szparagów
po (solidnej) garści rukoli i szpinaku baby
kula mozzarelli di bufala
truskawki
ocet balsamiczny
dowolne orzechy np. pinii, migdały i orzechów pecan
świeża mięta, bazylia





Winegret:

łyżka oliwy extra vergine
łyżka miodu (najlepiej tymiankowego)
łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1/2 cytryny
ząbek czosnku starty na tarce
sól i świeżo starty pieprz do smaku




Przygotowanie:

"Odłam twarde końcówki szparagów. Blanszuj szparagi przez 2,5 minuty w osolonej wodzie. Przełóż szparagi do miski z lodowatą wodą. W miseczce zmieszaj składniki winegretu. Podpraż orzeszki na gorącej, suchej patelni, dolej trochę balsamico, mieszając podpraż krótko orzechy aż się skarmelizują. W misce wymieszaj rukolę i szpinak z winegretem, przełóż na półmisek. Ułóż na sałatach pokrojone w ćwiartki truskawki i szparagi, posyp poszarpanymi listkami bazylii i mięty i skarmelizowanymi orzechami. Grande finale: wjeżdża jej wysokość bufala. Możesz ją poszarpać ręcznie, albo majestatycznie położyć na zielono czerwonym tronie" - taki przepis podała Hanna Lis w swoim poście.