Szybkie przekąski serwowane na zimno to idealne urozmaicenie imprezowego jadłospisu. Zainspiruj się naszymi pomysłami i zaskocz gości kolorowym menu.

Mini torciki z wędlin i sera

Składniki:

Reklama
  • 4 plastry salami
  • 4 plastry sera twarogowego w plastrach z ziołami
  • 8 zielonych oliwek
Reklama

Plastry salami i sera układaj naprzemiennie jeden na drugim. Pokrój całość tak, aby powstało 8 równych trójkątów. Nadziewaj kolejno "torciki” wykałaczką. Na wierzch dodaj po jednej zielonej oliwce na każdy koreczek.

Serki topione w sezamie i dyni

Składniki:

  • 1 opakowanie serków topionych w trójkątach
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 8 szt. słonych paluszków
  • ulubione zioła, np. prowansalskie

Serki wyjmij z folii. W małej miseczce wymieszaj ze sobą sezam, pestki dyni oraz zioła. Maczaj każdy trójkąt sera w posypce i nadziewaj na paluszki.

Żaglówki z salami i sera

Składniki:

  • ser żółty w kostce (ok. 60 g)
  • ¼ czerwonej papryki
  • 2 małe korniszony
  • 8 plasterków salami

Ser i paprykę pokrój tak, aby powstało 8 równych kostek. Korniszony podziel na grube plastry. Układaj kolejno żółty ser, paprykę, korniszon i salami. Wędlinę nadziej w taki sposób, aby imitowała żagiel statku.

Kulki mozzarelli z pomidorkami koktajlowymi i szynką szwardzwaldzką

Składniki:

  • 8 mini kulek mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 8 świeżych listków bazylii

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szynkę szwarcwaldzką zwiń w rulonik. Układaj kolejno: pomidor, mozzarellę, bazylię oraz szynkę.

Pingwinki z czarnych oliwek

Składniki:

  • 16 szt. czarnych oliwek
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 8 plastrów surowej marchewki

8 oliwek natnij wzdłuż i nadziej serkiem śmietankowym (tak powstaną brzuszki). Z plastra marchewki wytnij mały trójkąt na dziób. Część marchwi, która zostanie, będzie imitowała nogi "pingwina". W pozostałe 8 oliwek (które będą głowami) włóż z jednej strony trójkąt z marchewki (dziób). Nadziewanie koreczków zacznij od oliwki (głowa), następnie dodaj oliwkę z serkiem (brzuch) i całość nadziej na stopkę z marchewki.

Zawijasy z ogórka na chlebku i kawiorze

Składniki:

  • 6 kromek ciemnego chleba
  • 2 łyżki serka śmietankowego do kanapek
  • 6 łyżeczek czerwonego kawioru
  • 1 ogórek szklarniowy

Za pomocą obieraczki do warzyw wykrój z ogórka długie paski. Możesz odsączyć je delikatnie na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Wąską szklanką bądź szerszym kieliszkiem wykrój z chleba 6 kółek. Każde z nich posmaruj odrobiną serka i nałóż na niego kawior. Paski ogórka zwiń w tzw. "harmonijkę” i nadziej na wykałaczkę. Powstałego zawijasa wbij w chleb z kawiorem.

Serowe kuleczki w kolorowych posypkach

Składniki:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • 100 g sera cheddar

Serek śmietankowy, masło, sok z cytryny i pieprz dokładnie połącz ze sobą. Dodaj ser starty na tarce o małych oczkach i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki. Powinno ich wyjść około 16 sztuk. Powstałe serowe kulki włóż do lodówki na mniej więcej 30 minut. Każdą z nich przed podaniem obtocz w posypce i nadziej na wykałaczkę. Posypkę możesz zrobić, np. z posiekanego koperku lub pietruszki, sezamu, pokrojonych drobno suszonych moreli czy zmiażdżonych orzechów włoskich.

Ogórkowe roladki z serkiem i oliwkami

Składniki:

  • 100 g serka śmietankowego
  • garść świeżego koperku
  • 6-8 szt. czarnych oliwek
  • ogórek szklarniowy

Z pomocą obieraczki do warzyw wykrój z ogórka długie paski. Odsącz z nich nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Na całej długości paska wyłóż serek wymieszany z posiekanym koperkiem. Zwiń ogórka w roladkę i nadziej na wykałaczkę z czarną oliwką.

Warzywne szaszłyki

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe,
  • korniszony,
  • żółta papryka,
  • czarne oliwki,
  • świeże listki bazylii.

Korniszony pokrój w grubsze plastry, a paprykę w kwadraty. Oliwki i pomidorki mogą zostać w całości. Warzywa nadziewaj na wykałaczkę wedle upodobań, ale każdy kawałek oddziel od siebie złożonym w harmonijkę listkiem bazylii.

Mini kanapeczki z łososiem

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego chleba
  • 1 łyżka majonezu wegańskiego
  • plaster łososia wędzonego
  • 2 korniszony
  • 8 szt. czarnych oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Każdą kromkę pokrój na 4 części, tak by powstało 8 mini kromek. Każdą z nich posmaruj odrobiną majonezu i połóż na wierzch kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny. Następnie dodaj gruby plaster ogórka oraz czarną oliwkę i całość przebij wykałaczką.