- Mini torciki z wędlin i sera
- Serki topione w sezamie i dyni
- Żaglówki z salami i sera
- Kulki mozzarelli z pomidorkami koktajlowymi i szynką szwardzwaldzką
- Pingwinki z czarnych oliwek
Szybkie przekąski serwowane na zimno to idealne urozmaicenie imprezowego jadłospisu. Zainspiruj się naszymi pomysłami i zaskocz gości kolorowym menu.
Mini torciki z wędlin i sera
Składniki:
- 4 plastry salami
- 4 plastry sera twarogowego w plastrach z ziołami
- 8 zielonych oliwek
Plastry salami i sera układaj naprzemiennie jeden na drugim. Pokrój całość tak, aby powstało 8 równych trójkątów. Nadziewaj kolejno "torciki” wykałaczką. Na wierzch dodaj po jednej zielonej oliwce na każdy koreczek.
Serki topione w sezamie i dyni
Składniki:
- 1 opakowanie serków topionych w trójkątach
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek z dyni
- 8 szt. słonych paluszków
- ulubione zioła, np. prowansalskie
Serki wyjmij z folii. W małej miseczce wymieszaj ze sobą sezam, pestki dyni oraz zioła. Maczaj każdy trójkąt sera w posypce i nadziewaj na paluszki.
Żaglówki z salami i sera
Składniki:
- ser żółty w kostce (ok. 60 g)
- ¼ czerwonej papryki
- 2 małe korniszony
- 8 plasterków salami
Ser i paprykę pokrój tak, aby powstało 8 równych kostek. Korniszony podziel na grube plastry. Układaj kolejno żółty ser, paprykę, korniszon i salami. Wędlinę nadziej w taki sposób, aby imitowała żagiel statku.
Kulki mozzarelli z pomidorkami koktajlowymi i szynką szwardzwaldzką
Składniki:
- 8 mini kulek mozzarelli
- 4 pomidorki koktajlowe
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 8 świeżych listków bazylii
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szynkę szwarcwaldzką zwiń w rulonik. Układaj kolejno: pomidor, mozzarellę, bazylię oraz szynkę.
Pingwinki z czarnych oliwek
Składniki:
- 16 szt. czarnych oliwek
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 8 plastrów surowej marchewki
8 oliwek natnij wzdłuż i nadziej serkiem śmietankowym (tak powstaną brzuszki). Z plastra marchewki wytnij mały trójkąt na dziób. Część marchwi, która zostanie, będzie imitowała nogi "pingwina". W pozostałe 8 oliwek (które będą głowami) włóż z jednej strony trójkąt z marchewki (dziób). Nadziewanie koreczków zacznij od oliwki (głowa), następnie dodaj oliwkę z serkiem (brzuch) i całość nadziej na stopkę z marchewki.
Zawijasy z ogórka na chlebku i kawiorze
Składniki:
- 6 kromek ciemnego chleba
- 2 łyżki serka śmietankowego do kanapek
- 6 łyżeczek czerwonego kawioru
- 1 ogórek szklarniowy
Za pomocą obieraczki do warzyw wykrój z ogórka długie paski. Możesz odsączyć je delikatnie na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Wąską szklanką bądź szerszym kieliszkiem wykrój z chleba 6 kółek. Każde z nich posmaruj odrobiną serka i nałóż na niego kawior. Paski ogórka zwiń w tzw. "harmonijkę” i nadziej na wykałaczkę. Powstałego zawijasa wbij w chleb z kawiorem.
Serowe kuleczki w kolorowych posypkach
Składniki:
- 200 g serka śmietankowego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- 100 g sera cheddar
Serek śmietankowy, masło, sok z cytryny i pieprz dokładnie połącz ze sobą. Dodaj ser starty na tarce o małych oczkach i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki. Powinno ich wyjść około 16 sztuk. Powstałe serowe kulki włóż do lodówki na mniej więcej 30 minut. Każdą z nich przed podaniem obtocz w posypce i nadziej na wykałaczkę. Posypkę możesz zrobić, np. z posiekanego koperku lub pietruszki, sezamu, pokrojonych drobno suszonych moreli czy zmiażdżonych orzechów włoskich.
Ogórkowe roladki z serkiem i oliwkami
Składniki:
- 100 g serka śmietankowego
- garść świeżego koperku
- 6-8 szt. czarnych oliwek
- ogórek szklarniowy
Z pomocą obieraczki do warzyw wykrój z ogórka długie paski. Odsącz z nich nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Na całej długości paska wyłóż serek wymieszany z posiekanym koperkiem. Zwiń ogórka w roladkę i nadziej na wykałaczkę z czarną oliwką.
Warzywne szaszłyki
Składniki:
- pomidorki koktajlowe,
- korniszony,
- żółta papryka,
- czarne oliwki,
- świeże listki bazylii.
Korniszony pokrój w grubsze plastry, a paprykę w kwadraty. Oliwki i pomidorki mogą zostać w całości. Warzywa nadziewaj na wykałaczkę wedle upodobań, ale każdy kawałek oddziel od siebie złożonym w harmonijkę listkiem bazylii.
Mini kanapeczki z łososiem
Składniki:
- 2 kromki ciemnego chleba
- 1 łyżka majonezu wegańskiego
- plaster łososia wędzonego
- 2 korniszony
- 8 szt. czarnych oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Każdą kromkę pokrój na 4 części, tak by powstało 8 mini kromek. Każdą z nich posmaruj odrobiną majonezu i połóż na wierzch kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny. Następnie dodaj gruby plaster ogórka oraz czarną oliwkę i całość przebij wykałaczką.