Warzywa sezonowe dostępne jesienią i zimą
Jesienią w sklepach i na targowiskach mamy wciąż szeroki dostęp do różnego rodzaju letnich warzyw - buraków, świeżej kapusty, brokułów, cukinii, kalafiora, pora, cebuli, kalarepy, marchwi, selera, pietruszki.
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest już trochę ograniczony i wówczas najlepiej korzystać ze zgromadzonych w poprzednich sezonach zapasów. W sklepach wciąż są jednak świeże warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki, rośliny strączkowe i kapustne.
Sałatka ziemniaczana z burakiem i ogórkiem kiszonym
Zimą zamiast szklarniowych ogórków lepiej sięgać po kiszone, które są bogate w probiotyki oraz witaminy z grupy B, C, E i K. Rewelacyjnie sprawdzą się jako składnik sycącej sałatki ziemniaczanej.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4 ziemniaki sałatkowe – koszt około 3 zł za kg
- 2 buraki – koszt około 2,5 zł za kg
- 4 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść świeżego koperku
- sól, pieprz
W oddzielnych naczyniach ugotuj ziemniaki i buraki w łupinkach. Gdy warzywa ostygną – obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa zalej sosem jogurtowym i całość delikatnie wymieszaj.
Zapiekanka z dyni i kaszy jaglanej
Planując obiad za 10 zł, warto sięgnąć po odmianę dyni hokkaido. Można ją jeść w całości, nawet ze skórką.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1/2 dyni hokkaido (około 500 g) – koszt około 2–5 zł za kg
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soczewicy z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- przyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, kmin rzymski, sól, pieprz
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Dynie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywo skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Dynie piecz w piekarniku około 20 minut w 200 stopni Celsjusza. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę posiekaną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj kaszę, dynię i odsączoną soczewicę. Całość dopraw przyprawami i przełóż do małego naczynia żaroodpornego. Danie zapiekaj jeszcze przez około 20–30 minut w 200 stopniach.
Zupa krem z marchewki z grzankami
Kremowa i gęsta zupa krem to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Wyśmienicie smakuje i doskonale rozgrzewa. Co więcej jej główne składniki, czyli marchewka, ziemniaki, por i cebula są dostępne w sklepach przez cały rok.
Składniki:
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego ze słoiczka – koszt około 6 zł za słoik 160 g
- 100 g marchewki – koszt około 3 zł
- 80 ml mleka
- ⅓ pora
- 100 g ziemniaków – koszt około 3 zł za kg
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 kromki ciemnego chleba
- ½ łyżeczki curry
- szczypta kurkumy
- pieprz, sól do smaku
Do garnka włóż masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość około 2 minuty. Dodaj pokrojone na mniejsze części marchewki, ziemniaki i pora. Warzywa smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zalej całość wodą, dodaj bulion i gotuj jeszcze przez kwadrans. Zmiksuj warzywa na gładki krem. Dodaj mleko i przyprawy. Podawaj z chrupiącymi grzankami. Chleb wystarczy pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z jedną łyżką oliwy.
Placki z ciecierzycy
Rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika, dlatego świetnie sprawdzą się w codziennej diecie. Placki z ciecierzycy są ekspresowe w wykonaniu, wyśmienicie smakują i są idealną propozycją na tani obiad w sezonie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy (może być z puszki) – koszt 6 zł za puszkę 400 g
- 25 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 25 g sera feta
- ½ cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- odrobiną mąki do obtoczenia placków
Ciecierzycę przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.Dodaj mąkę, jajko, ser, pietruszkę i drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i starannie wymieszaj. Uformuj placki, obtocz je w mące i smaż około 2-3 minuty na każdą ze stron. Z przepisu wyjdą 2 duże placki bądź 3 mniejsze. Opcjonalnie możesz podać obiad z odrobiną jogurtu naturalnego.