Warzywa sezonowe dostępne jesienią i zimą

Jesienią w sklepach i na targowiskach mamy wciąż szeroki dostęp do różnego rodzaju letnich warzyw - buraków, świeżej kapusty, brokułów, cukinii, kalafiora, pora, cebuli, kalarepy, marchwi, selera, pietruszki.

Zimą dostęp do świeżych warzyw jest już trochę ograniczony i wówczas najlepiej korzystać ze zgromadzonych w poprzednich sezonach zapasów. W sklepach wciąż są jednak świeże warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki, rośliny strączkowe i kapustne.

Reklama

Sałatka ziemniaczana z burakiem i ogórkiem kiszonym

Zimą zamiast szklarniowych ogórków lepiej sięgać po kiszone, które są bogate w probiotyki oraz witaminy z grupy B, C, E i K. Rewelacyjnie sprawdzą się jako składnik sycącej sałatki ziemniaczanej.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 ziemniaki sałatkowe – koszt około 3 zł za kg
  • 2 buraki – koszt około 2,5 zł za kg
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść świeżego koperku
  • sól, pieprz

W oddzielnych naczyniach ugotuj ziemniaki i buraki w łupinkach. Gdy warzywa ostygną – obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa zalej sosem jogurtowym i całość delikatnie wymieszaj.

Zapiekanka z dyni i kaszy jaglanej

Planując obiad za 10 zł, warto sięgnąć po odmianę dyni hokkaido. Można ją jeść w całości, nawet ze skórką.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1/2 dyni hokkaido (około 500 g) – koszt około 2–5 zł za kg
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soczewicy z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, kmin rzymski, sól, pieprz

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Dynie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywo skrop oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Dynie piecz w piekarniku około 20 minut w 200 stopni Celsjusza. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę posiekaną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj kaszę, dynię i odsączoną soczewicę. Całość dopraw przyprawami i przełóż do małego naczynia żaroodpornego. Danie zapiekaj jeszcze przez około 20–30 minut w 200 stopniach.

Zupa krem z marchewki z grzankami

Kremowa i gęsta zupa krem to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Wyśmienicie smakuje i doskonale rozgrzewa. Co więcej jej główne składniki, czyli marchewka, ziemniaki, por i cebula są dostępne w sklepach przez cały rok.

Składniki:

  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego ze słoiczka – koszt około 6 zł za słoik 160 g
  • 100 g marchewki – koszt około 3 zł
  • 80 ml mleka
  • ⅓ pora
  • 100 g ziemniaków – koszt około 3 zł za kg
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 kromki ciemnego chleba
  • ½ łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • pieprz, sól do smaku

Do garnka włóż masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość około 2 minuty. Dodaj pokrojone na mniejsze części marchewki, ziemniaki i pora. Warzywa smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zalej całość wodą, dodaj bulion i gotuj jeszcze przez kwadrans. Zmiksuj warzywa na gładki krem. Dodaj mleko i przyprawy. Podawaj z chrupiącymi grzankami. Chleb wystarczy pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z jedną łyżką oliwy.

Placki z ciecierzycy

Rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika, dlatego świetnie sprawdzą się w codziennej diecie. Placki z ciecierzycy są ekspresowe w wykonaniu, wyśmienicie smakują i są idealną propozycją na tani obiad w sezonie jesienno-zimowym.

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy (może być z puszki) – koszt 6 zł za puszkę 400 g
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 25 g sera feta
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • odrobiną mąki do obtoczenia placków

Ciecierzycę przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.Dodaj mąkę, jajko, ser, pietruszkę i drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i starannie wymieszaj. Uformuj placki, obtocz je w mące i smaż około 2-3 minuty na każdą ze stron. Z przepisu wyjdą 2 duże placki bądź 3 mniejsze. Opcjonalnie możesz podać obiad z odrobiną jogurtu naturalnego.