To zielone warzywo kojarzy się z dodatkiem do makaronów i sałatek bardzo często doprawianych solidną porcją czosnku i aromatycznych ziół. Szpinaksprawdza się także w daniach na słodko! Nie tylko świetnie smakuje, ale i wprowadza do diety cenne składniki odżywcze, takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor, witamina A, C oraz E. Szpinak wykazuje również silne właściwości przeciwutleniające, czyli hamujące rozwój wolnych rodników, które są jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry i całego organizmu. Przyrządzenie takich dań jak szpinakowe naleśniki, puszyste pancakes czy słodka tarta to także sprytny sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw.
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem z owocami
Naleśniki to idealna propozycja na śniadanie, obiad bądź kolację. Kochają je dzieci i dorośli. Zasmakuj w zielonej wersji naleśników z dodatkiem szpinaku. Farsz można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce.
Składniki (porcja na kilkanaście naleśników):
- 5 jaj
- 100 ml śmietany kremówki (30-35 procentowej)
- 200 g rozdrobnionego szpinaku
- szczypta soli
- łyżka smalcu
Farsz:
- kostka twarogu tłustego lub półtłustego (250 g)
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka zdrowszego zamiennika cukru, np. ksylitolu
- 2 garści ulubionych owoców, np.: borówek amerykańskich, truskawek, malin
- opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego
Twaróg rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt, cukier oraz aromat i całość dokładnie wymieszaj. Owoce, takie jak truskawki czy maliny, pokrój na mniejsze części. Borówki wrzucaj w całości. Wymieszaj delikatnie twaróg z owocami. Pora na ciasto naleśnikowe. Jaja, śmietanę, szpinak i sól umieść w misce i całość zblenduj na gładką masę. Smalec rozgrzej na patelni. Naleśniki smaż przez około 3-4 minuty na każdą ze stron. Podawaj z owocowym twarożkiem.
Puszyste szpinakowe pancakes
Szpinak na słodko w wersji puszystych pancakes to doskonały pomysł na śniadanie. Rewelacyjnie smakują na świeżo od razu z patelni, jednak na zimno też dają radę. Można zabrać je do pracy czy szkoły jako smaczną przekąskę.
Składniki (na około 10 placków):
- 1¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki roztopionego masła
- duża garść świeżego szpinaku
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do podania
- masło klarowane do smażenia
Do naczynia wlej mleko, masło, dodaj jajko i szpinak. Całość zblenduj na gładko. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wymieszaj całość łyżką. Do mąki dodaj zblednowane składniki i mieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki aż do uzyskania gładkiej masy. Smaż małe placki na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty na każdą ze stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Tarta szpinakowa z truskawkami
Tarta szpinakowa to uniwersalne ciasto, które możesz wypełnić dowolnym farszem. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców, np. borówek, brzoskwiń, bananów, malin.
Składniki na spód ciasta (na formę o średnicy 22 cm):
- 2 jaja
- 400 g świeżego szpinaku typu baby
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła plus 1 łyżeczka do wysmarowania formy
- 200 g mąki pszennej plus jedna łyżeczka do oprószenia formy
- 100 g cukru
- kilka kropel aromatu wanilinowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g konfitury truskawkowej
- 300 g świeżych truskawek
Glazura:
- ½ opakowania galaretki truskawkowej w proszku
- 200 ml wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Zacznij od przygotowywania spodu ciasta. Liście szpinaku przesmaż na patelni, aż zmiękną, a następnie zblenduj na gładką masę. Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Jajka ubij z cukrem i aromatem wanilinowym, aż staną się puszyste. Dodaj ostudzone masło, olej, sok z cytryny, szpinak, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sito. Całość wymieszaj delikatnie trzepaczką. Formę do tarty wysmaruj odrobiną masła, oprósz delikatnie mąką i przelej do niej zieloną masę. Ciasto piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjmij tartę z foremki i ostudź ją spodem do góry. W 200 ml gorącej wody rozpuść galaretkę, dodaj do niej sok z cytryny i pozostaw do ostygnięcia.
Biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Spód tarty posmaruj konfiturą, przykryj górą i ponownie posmaruj gotową marmoladą. Umyte i pokrojone na mniejsze części truskawki skrop chłodnym żelem truskawkowym i ułóż na wierzchu biszkoptu. Dodatkowo za pomocą pędzelka możesz posmarować tężejącą galaretką owoce i całą tartę, dzięki temu truskawki nie spadną z ciasta. Odstaw całość na minimum godzinę do lodówki.