To zielone warzywo kojarzy się z dodatkiem do makaronów i sałatek bardzo często doprawianych solidną porcją czosnku i aromatycznych ziół. Szpinaksprawdza się także w daniach na słodko! Nie tylko świetnie smakuje, ale i wprowadza do diety cenne składniki odżywcze, takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor, witamina A, C oraz E. Szpinak wykazuje również silne właściwości przeciwutleniające, czyli hamujące rozwój wolnych rodników, które są jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry i całego organizmu. Przyrządzenie takich dań jak szpinakowe naleśniki, puszyste pancakes czy słodka tarta to także sprytny sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw.

Reklama

Szpinakowe naleśniki z twarożkiem z owocami

Naleśniki to idealna propozycja na śniadanie, obiad bądź kolację. Kochają je dzieci i dorośli. Zasmakuj w zielonej wersji naleśników z dodatkiem szpinaku. Farsz można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce.

Składniki (porcja na kilkanaście naleśników):

  • 5 jaj
  • 100 ml śmietany kremówki (30-35 procentowej)
  • 200 g rozdrobnionego szpinaku
  • szczypta soli
  • łyżka smalcu
Reklama

Farsz:

  • kostka twarogu tłustego lub półtłustego (250 g)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka zdrowszego zamiennika cukru, np. ksylitolu
  • 2 garści ulubionych owoców, np.: borówek amerykańskich, truskawek, malin
  • opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego

Twaróg rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt, cukier oraz aromat i całość dokładnie wymieszaj. Owoce, takie jak truskawki czy maliny, pokrój na mniejsze części. Borówki wrzucaj w całości. Wymieszaj delikatnie twaróg z owocami. Pora na ciasto naleśnikowe. Jaja, śmietanę, szpinak i sól umieść w misce i całość zblenduj na gładką masę. Smalec rozgrzej na patelni. Naleśniki smaż przez około 3-4 minuty na każdą ze stron. Podawaj z owocowym twarożkiem.

Puszyste szpinakowe pancakes

Szpinak na słodko w wersji puszystych pancakes to doskonały pomysł na śniadanie. Rewelacyjnie smakują na świeżo od razu z patelni, jednak na zimno też dają radę. Można zabrać je do pracy czy szkoły jako smaczną przekąskę.

Składniki (na około 10 placków):

  • 1¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do podania
  • masło klarowane do smażenia

Do naczynia wlej mleko, masło, dodaj jajko i szpinak. Całość zblenduj na gładko. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wymieszaj całość łyżką. Do mąki dodaj zblednowane składniki i mieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki aż do uzyskania gładkiej masy. Smaż małe placki na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty na każdą ze stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Tarta szpinakowa z truskawkami

Tarta szpinakowa to uniwersalne ciasto, które możesz wypełnić dowolnym farszem. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców, np. borówek, brzoskwiń, bananów, malin.

Składniki na spód ciasta (na formę o średnicy 22 cm):

  • 2 jaja
  • 400 g świeżego szpinaku typu baby
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła plus 1 łyżeczka do wysmarowania formy
  • 200 g mąki pszennej plus jedna łyżeczka do oprószenia formy
  • 100 g cukru
  • kilka kropel aromatu wanilinowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g konfitury truskawkowej
  • 300 g świeżych truskawek

Glazura:

  • ½ opakowania galaretki truskawkowej w proszku
  • 200 ml wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Zacznij od przygotowywania spodu ciasta. Liście szpinaku przesmaż na patelni, aż zmiękną, a następnie zblenduj na gładką masę. Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Jajka ubij z cukrem i aromatem wanilinowym, aż staną się puszyste. Dodaj ostudzone masło, olej, sok z cytryny, szpinak, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sito. Całość wymieszaj delikatnie trzepaczką. Formę do tarty wysmaruj odrobiną masła, oprósz delikatnie mąką i przelej do niej zieloną masę. Ciasto piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjmij tartę z foremki i ostudź ją spodem do góry. W 200 ml gorącej wody rozpuść galaretkę, dodaj do niej sok z cytryny i pozostaw do ostygnięcia.

Biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Spód tarty posmaruj konfiturą, przykryj górą i ponownie posmaruj gotową marmoladą. Umyte i pokrojone na mniejsze części truskawki skrop chłodnym żelem truskawkowym i ułóż na wierzchu biszkoptu. Dodatkowo za pomocą pędzelka możesz posmarować tężejącą galaretką owoce i całą tartę, dzięki temu truskawki nie spadną z ciasta. Odstaw całość na minimum godzinę do lodówki.