Ciasteczka z płatków owsianych. Smaczne i zdrowe
Płatki owsiane mogą pochwalić się bogactwem wartościowych składników. Zawierają m.in. żelazo, magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B. Ponadto są źródłem błonnika. Wspomagają odchudzanie i prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz obniżają poziom cholesterolu.
Płatki owsiane powstają w procesie rozdrabniania owsa. Ze względu na stopień tego procesu wyróżnia się 3 rodzaje płatków owsianych:
- zwykłe – najmniej rozdrobnione i przetworzone, a dzięki temu najzdrowsze, ale również wymagające najdłuższego gotowania,
- górskie – płatki rozdrobnione w stopniu średnim,
- błyskawiczne – najbardziej rozdrobnione płatki.
Najpopularniejsza potrawa z płatków owsianych to oczywiście owsianka jadana najczęściej na śniadanie. Jednak wystarczy do płatków owsianych dodać kilka składników, aby wyczarować z nich pyszne i chrupiące ciasteczka owsiane o pięknym zapachu.
Ich smakiem zachwycą się nawet osoby, które nie przepadają za klasyczna owsianką. Są zdrowsze od wielu słodkich przekąsek, a tak samo smaczne. Świetnie nadadzą się do kawy oraz jako słodka przekąska do pracy czy szkoły. Ciasteczka z płatków owsianych są dosyć sycące, a jednocześnie niskokaloryczne. W związku z tym ich smakiem mogą cieszyć się również osoby dbające o linię. Wykonanie tego smakołyku jest proste – bez problemu można zrobić je wspólnie z dziećmi. Do przygotowania ciasteczek z płatków owsianych najlepiej użyć zwykłych płatków. Dzięki temu będą najzdrowsze, ale również będą miały najlepszą konsystencję.
Ciasteczka z płatków owsianych. Przepis
Składniki:
- 1 ½ szklanki płatków owsianych,
- 50 g masła,
- 5 łyżek mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka miodu,
- garść ulubionych dodatków (np. pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, migdały, suszona żurawina, rodzynki).
Przygotowanie:
- w garnku umieścić masło, kakao, miód i mleko,
- powoli podgrzewać, mieszając od czasu do czasu,
- od momentu połączenia i rozpuszczenia się wszystkich składników gotować jeszcze przez ok. 3 minuty,
- zdjąć z kuchenki i do powstałej masy wsypać płatki owsiane,
- dokładnie wymieszać,
- przestudzić ok. 10 minut,
- z powstałego ciasta formować kuleczki, a następnie je spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub talerzu,
- ciastka ostatecznie wystudzić i schować do lodówki na kilka godzin, aby stężały.
Przepis na bananowe ciasteczka z płatków owsianych
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 łyżeczka miodu,
- garść dodatków według uznania (np. rodzynki, suszona żurawina, orzechy, migdały, wiórki kokosowe).
Przygotowanie:
- banany rozgnieść widelcem w miseczce,
- dodać płatki owsiane i dobrze wymieszać,
- dodać miód i dodatki i wszystko razem dokładnie połączyć,
- z powstałego ciasta formować małe kuleczki, a następnie je spłaszczać i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 min.