Owsianka "rafaello" - tradycyjne śniadanie w nowym wydaniu

Płatki owsiane to idealna śniadaniowa propozycja, która zapewni nam siły i energię na kilka godzin. Płatki te zawierają wiele wartościowych składników, w tym m.in. aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, witaminy i błonnik. Owsianka jest smaczna, pożywna i zdrowa. Zapewnia energię na kilka godzin pracy czy nauki. Istnieje wiele jej wariantów, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Jednym z nich jest owsianka "rafaello", która przypomina w smaku popularne praliny o takiej samej nazwie. Smak, który łączy w sobie kokos, migdał i białą czekoladę niezmiennie zachwyca wielu z nas. To właśnie na bazie tego smaku powstaje wiele przepisów na ciasta, ciasteczka, torty, a nawet kawy. Kolejnym z nich jest owsianka "rafaello".

Reklama

Takie śniadanie inspirowane popularnymi pralinami pozwoli nam w dobrym nastroju rozpocząć dzień. Owsiankę "rafaello" – ze względu na jej wyjątkowy i słodki smak – możemy jednak śmiało zjeść również na deser. Będzie smaczna, a do tego dużo zdrowsza od tradycyjnych słodyczy.

Reklama

Wśród naszych przepisów na owsiankę "rafaello" idealną propozycję dla siebie znajdą miłośnicy tradycyjnych przysmaków, amatorzy nowości oraz zwolennicy dań zapiekanych w piekarniku. Do każdej z naszych propozycji można dorzucić ulubione dodatki w postaci świeżych i suszonych owoców, bakalii czy orzechów.

Owsianka "rafaello". Przepis tradycyjny

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka napoju kokosowego (napoju roślinnego),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • ½ łyżki miodu,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  • do rondelka wsypać płatki owsiane,
  • zalać je mlekiem kokosowym,
  • dosypać wiórki kokosowe i wymieszać całość,
  • owsiankę podgrzać na małym palniku kuchenki,
  • następnie dodać miód i wymieszać,
  • owsiankę gotować do momentu, aż płatki wchłoną napój kokosowy i staną się gęste,
  • przełożyć do miseczki i udekorować płatkami migdałów.

Nocna owsianka "rafaello". Przepis

Nocna owsianka zyskuje coraz więcej zwolenników. Przygotowuje się ją wieczorem i wstawia do lodówki. Rano wystarczy ją wyjąć, dorzucić ulubione dodatki i już można cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Owsianka przygotowana w taki sposób jest smaczniejsza i zdrowsza. Nie bez znaczenia jest również fakt, że pozwoli nam rano zaoszczędzić kilka cennych minut.

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 100 ml mleka migdałowego,
  • 70 g jogurtu kokosowego,
  • ½ łyżeczki miodu,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki – poza miodem i płatkami migdałów – mieszamy w miseczce,
  • wstawiamy na całą noc do lodówki,
  • rano dodajemy miód i mieszamy,
  • na końcu dekorujemy owsiankę płatkami migdałów.

Pieczona owsianka "rafaello". Przepis

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka płatków migdałów,
  • ½ łyżeczki miodu.

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza,
  • do małego garnka wlać mleko i gotować na małym ogniu aż do wrzenia,
  • zdjąć z palnika,
  • wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałów,
  • dodać miód,
  • całość wymieszać i odstawić na ok. 3 minuty,
  • przygotowaną owsiankę nałożyć do kokilki,
  • piec przez około 15 minut.