Owsianka "rafaello" - tradycyjne śniadanie w nowym wydaniu
Płatki owsiane to idealna śniadaniowa propozycja, która zapewni nam siły i energię na kilka godzin. Płatki te zawierają wiele wartościowych składników, w tym m.in. aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, witaminy i błonnik. Owsianka jest smaczna, pożywna i zdrowa. Zapewnia energię na kilka godzin pracy czy nauki. Istnieje wiele jej wariantów, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Jednym z nich jest owsianka "rafaello", która przypomina w smaku popularne praliny o takiej samej nazwie. Smak, który łączy w sobie kokos, migdał i białą czekoladę niezmiennie zachwyca wielu z nas. To właśnie na bazie tego smaku powstaje wiele przepisów na ciasta, ciasteczka, torty, a nawet kawy. Kolejnym z nich jest owsianka "rafaello".
Takie śniadanie inspirowane popularnymi pralinami pozwoli nam w dobrym nastroju rozpocząć dzień. Owsiankę "rafaello" – ze względu na jej wyjątkowy i słodki smak – możemy jednak śmiało zjeść również na deser. Będzie smaczna, a do tego dużo zdrowsza od tradycyjnych słodyczy.
Wśród naszych przepisów na owsiankę "rafaello" idealną propozycję dla siebie znajdą miłośnicy tradycyjnych przysmaków, amatorzy nowości oraz zwolennicy dań zapiekanych w piekarniku. Do każdej z naszych propozycji można dorzucić ulubione dodatki w postaci świeżych i suszonych owoców, bakalii czy orzechów.
Owsianka "rafaello". Przepis tradycyjny
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka napoju kokosowego (napoju roślinnego),
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- ½ łyżki miodu,
- płatki migdałów do dekoracji.
Przygotowanie:
- do rondelka wsypać płatki owsiane,
- zalać je mlekiem kokosowym,
- dosypać wiórki kokosowe i wymieszać całość,
- owsiankę podgrzać na małym palniku kuchenki,
- następnie dodać miód i wymieszać,
- owsiankę gotować do momentu, aż płatki wchłoną napój kokosowy i staną się gęste,
- przełożyć do miseczki i udekorować płatkami migdałów.
Nocna owsianka "rafaello". Przepis
Nocna owsianka zyskuje coraz więcej zwolenników. Przygotowuje się ją wieczorem i wstawia do lodówki. Rano wystarczy ją wyjąć, dorzucić ulubione dodatki i już można cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Owsianka przygotowana w taki sposób jest smaczniejsza i zdrowsza. Nie bez znaczenia jest również fakt, że pozwoli nam rano zaoszczędzić kilka cennych minut.
Składniki:
- 40 g płatków owsianych,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 100 ml mleka migdałowego,
- 70 g jogurtu kokosowego,
- ½ łyżeczki miodu,
- płatki migdałów do dekoracji.
Przygotowanie:
- wszystkie składniki – poza miodem i płatkami migdałów – mieszamy w miseczce,
- wstawiamy na całą noc do lodówki,
- rano dodajemy miód i mieszamy,
- na końcu dekorujemy owsiankę płatkami migdałów.
Pieczona owsianka "rafaello". Przepis
Składniki:
- 40 g płatków owsianych,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka płatków migdałów,
- ½ łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza,
- do małego garnka wlać mleko i gotować na małym ogniu aż do wrzenia,
- zdjąć z palnika,
- wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałów,
- dodać miód,
- całość wymieszać i odstawić na ok. 3 minuty,
- przygotowaną owsiankę nałożyć do kokilki,
- piec przez około 15 minut.