Uszka z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami to przysmak. Przepis na ten dodatek do wigilijnego barszczu często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Uszka powinny być małe, napakowane farszem i mieć cienkie ciasto. Ich przygotowanie to sztuka, ale trud się opłaca.
Czy uszka wigilijne można przygotować wcześniej?
Czy uszka wigilijne można przygotować wcześniej? Odpowiedź na to pytanie brzmi: można, a nawet trzeba. Dzięki temu zaoszczędzimy czas. Będziemy też mieć pewność, że uszka wyszły dokładnie takie, jak powinny, bo nie robiliśmy ich w pośpiechu. Lepienie uszek na Wigilię można zrobić grupowo, w rodzinnym gronie. To fantastycznie integruje!
Jak przechować uszka z kapustą i grzybami do Wigilii?
Mrożenie to najlepszy sposób na konserwowane i przechowywanie żywności. Jedzenie po rozmrożeniu jest świeże i nadal pełne substancji odżywczych. Jeśli chodzi o pierogi czy uszka, trzeba je odpowiednio przygotować. Pierwsza zasada - uszka powinny być mocno sklejone, a ciasto nie może być w żadnym miejscu przerwane.
Mrożenie uszek na Wigilię
Na początku musimy zdecydować, czy chcemy zamrozić uszka surowe czy ugotowane. Pierwsza opcja zaoszczędzi nam czasu przed mrożeniem; druga - podczas podawania ich na święta.
Mrożenie ugotowanych uszek z kapustą i grzybami jest banalnie proste. Wystarczy wyjąć je z wrzątku i dokładnie opłukać chłodną wodą. W taki sposób zmywa się z nich resztkę skrobi, która mogłaby sprawić, że będą się zlepiać. Następnie należy je osuszyć i skropić olejem roślinnym.
Potem rozkładamy uszka na tacce, tak żeby się nie stykały. Teraz wystarczy włożyć je na około 1 godzinę do zamrażarki - po tym czasie można przełożyć je do foliowego worka strunowego, co pozwoli zmniejszyć powierzchnie, jaką zajmują.
Jak wygląda mrożenie surowych uszek z kapustą i grzybami? Ta metoda jest znacznie prostsza. Po zlepieniu pierogów układa się je na tacce i wkłada do zamrażalnika na około 1 godzinę. Następnie wystarczy przesypać je do woreczka strunowego i schować do zamrażalnika.
Jak długo można przechowywać zamrożone uszka wigilijne w zamrażalniku?
Uszka wigilijne bez problemu i uszczerbku na smaku powinny wytrzymać w zamrażalniku ok. 3 miesięcy. Ważne jest, aby nie zamrażać ich ponownie po rozmrożeniu - taka praktyka może spowodować silne zatrucie pokarmowe.