Kawa zbożowa: Najpopularniejszy napój PRL-u
Kawa zbożowa jednym z nas kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa, a innym po prostu z napojem pitym w PRL-u w zastępstwie tradycyjnej kawy, której często brakowało.
Kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym, którego smak zbliżony jest do smaku kawy. Najczęściej składa się z prażonych ziaren zbóż (żyta, jęczmienia, orkiszu i pszenicy), a czasami też z korzenia cykorii i buraka cukrowego lub korzennych przypraw.
Kawa zbożowa – napój dla osób unikających kofeiny
W związku z tym, że kawa zbożowanie zawierakofeiny, jest napojem idealnym dla osób, które unikają tego składnika ze względów zdrowotnych. Zaliczają się do nich m.in. osoby cierpiące na nadciśnienie czy bezsenność. Kawę zbożową można bez obaw pić nawet przed snem, ponieważ nie pobudza. Jest polecana osobom mającym problemy z układem pokarmowym, ponieważ nie podrażnia śluzówki żołądka, a tym samym nie powoduje zgagi czy dolegliwości bólowych.
Napój ten ma delikatniejszy smak niż tradycyjna kawa i także z tego powodu sięga po niego wiele osób, które nie są amatorami filiżanki tradycyjnej małej czarnej. Kawę zbożową mogą też bez obaw pić kobiety w ciąży i karmiące piersią. Można ją podawać dzieciom. W związku z tym stanowi zresztą częste urozmaicenie jadłospisu w przedszkolach.
Kawa zbożowa: Hit z PRL-u i jego właściwości
Delikatny, lekko słodki smak kawy zbożowej nie jest jej jedyną zaletą. Bogata jest ona w liczne składniki w pozytywny sposób wpływające na nasz organizm.
Kawa zbożowa stanowi cenne źródło błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów wpływających na zmniejszenie uczucia głodu. Znaleźć w niej można wiele witamin (np. witaminy z grupy B), minerałów (żelazo, fosfor, potas i cynk) oraz polifenoli znanych ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. W związku z tym picie kawy zbożowej neutralizuje wolne rodniki, a tym samym opóźnia starzenie się organizmu.
Poza tym kawa zbożowa pomaga obniżać poziom złego cholesterolu, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, redukuje stres, wspomaga wydzielanie żółci i wzmacnia odporność. Warto wspomnieć jeszcze, że jest ona produktem niskokalorycznym. W 100 ml znajduje się jedynie ok. 4 kcal.
Jak pić kawę zbożową?
Oferta kawy zbożowej jest obecnie na rynku bardzo szeroka. Można kupić ją w postaci proszku lub w torebkach do zaparzania. Większość produktów nie posiada sztucznych barwników i konserwantów. Dostępna jest w wielu wariantach smakowych.
Kawę zbożową, podobnie jak zwykłą kawę, serwować można na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Stanowi świetną bazę do przygotowania cappuccino i latte. Można podawać ją zarówno na wodzie, jak i na mleku. To ostatnie może być krowie lub roślinne. Dodatek miodu i korzennych przypraw sprawi zaś, że kawa zbożowa stanie się rozgrzewającym napojem idealnym na zimowe dni. Z kolei przygotowanie jej w wersji na zimno z kostkami lodu sprawi, że z powodzeniem będzie można pić ją w czasie upałów. Podana w ten sposób skutecznie orzeźwi i ochłodzi.
Kto nie powinien pić kawy zbożowej?
Kawa zbożowa zawiera gluten, a więc jest niewskazana w przypadku osób, które cierpią na nietolerancję tego składnika lub celiakię. Dla nich na rynku dostępnych jest jednak wiele wersji bezglutenowych tego napoju. Poza tym unikać jej powinni chorzy na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ posiada wysoki indeks glikemiczny. Natomiast w związku z tym, że kawa zbożowa zawiera fitoestrogeny, ostrożnie powinny ją wprowadzać do diety osoby cierpiące na zaburzenia hormonalne. Wskazane, aby wcześniej zasięgnęły porady lekarza.