Skorzonera – zapomniane warzywo

Skorzonera jest warzywem z rodziny astrowatych. Wwarunkach naturalnych rośnie w części Azji, w południowej i środkowej Europie oraz w Afryce Północnej. Ponadto uprawiana jest w niektórych krajach na świecie. W Polsce jest warzywem dosyć zapomnianym.

Spichrzowy korzeń tej rośliny osiąga długość do 30 cm i średnicę ok. 3-4 cm. Swoim kształtem przypomina marchewkę. Ma czarną lub ciemnobrunatną skórkę oraz biały miąższ. To właśnie korzeń stanowi część jadalną tej rośliny. W smaku jest słodkawy i przypomina szparagi, chociaż jest od nich mniej delikatny, a bardziej mączysty. Warzywo to bywa nazywane zresztą zimowymi szparagami, ponieważ jego zbiory trwają czasami od października aż do kwietnia.

Reklama

Inna jego nazwa to wężymord czarny korzeń. Nawiązuje ona do czasów, w których roślina ta używana była w medycynie ludowej jako antidotum na jad żmij lub węży.

Reklama

Skorzonera pomoże w odchudzaniu i nie tylko

Skorzonera jest warzywem bardzo wartościowym. Zawiera dużo witamin – A, C, E, K i witamin z grupy B – oraz składników mineralnych takich jak potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Dzięki temu wzmacnia kości oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca.

Skorzonera stanowi ponadto źródło inuliny, czyli polisacharydu (wielocukru) pochodzenia roślinnego. Inulina jest naturalnym prebiotykiem, który odbudowuje florę bakteryjną jelit i wspiera ich prawidłowe funkcjonowanie. Ma działanie podobne do błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga regularne wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Inulina jest składnikiem niektórych owoców i warzyw. Można ją również coraz częściej znaleźć w składzie suplementów wspomagających odchudzanie.

Skorzonera swoje liczne właściwości zawdzięcza właśnie wspomnianej inulinie. Odpowiada ona m.in. za obniżenie glikemii po posiłku, lepsze przyswajanie składników mineralnych, obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz zwiększenie odporności organizmu. Warzywo to zapewnia też na dłużej uczucie sytości, a przez to ułatwia odchudzanie. Jego spożywanie jest więc polecane osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, a ponadto tym, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność. Skorzonera jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g zawiera 80 kcal.

Skorzonera: Jak ją uprawiać?

Obecnie warzywo to bardzo powoli wraca na nasze stoły. Możemy kupić je na niektórych targach, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Bez problemu możemy również uprawiać je we własnym ogródku.

Najlepsza w tym celu będzie żyzna i zasobna w próchnicę gleba piaszczysto-gliniasta o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie. Ze względu na długi okres wegetacji, który wynosi ok. 200-230 dni, skorzonerę najlepiej uprawiać na glebach, które po zimie szybko się nagrzewają i obsychają.

Nasiona sieje się do gruntu zazwyczaj w połowie marca na głębokości ok. 3 cm i w rzędach co 30 cm. Kiełkowanie nastąpić powinno po ok. 2-3 tygodniach. Latem należy szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie podłoża. Na zbiory poczekać trzeba do połowy października. Bez problemu można jednak je opóźnić, ponieważ roślina ta jest odporna na niskie temperatury i może nawet zimować w gruncie. Wykopane warzywa – po usunięciu liści – powinny być przechowywane pionowo w skrzynkach z wilgotnym piaskiem.

Skorzonera i jej wykorzystanie w kuchni

Skorzonerę można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Z powodzeniem zastąpi szparagi i może być podawana w wersji gotowanej z bułką tartą, masłem i natką pietruszki. Doskonale smakuje także zapiekane pod beszamelem lub z dodatkiem soku z cytryny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań – zup, sosów, gulaszów i sałatek. Skorzonerę można również wykorzystać – zamiast ziemniaków – do zrobienia frytek.

Podczas przygotowywania skorzonery warto pamiętać o dwóch zasadach. Do jej obierania należy zakładać gumowe rękawiczki, ponieważ jej skórka zabarwia dłonie na czerwonawy kolor, a z korzenia wydobywa się mleczny, mocno klejący się sok. Natomiast po obraniu najlepiej od razu umieścić ją w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. W przeciwnym wypadku szybko ściemnieje.