Yerba mate, zwana także herbatą paragwajską, to napój przygotowywany z liści ostrokrzewu. Susz pochodzący z Ameryki Południowej jest coraz popularniejszy w różnych zakątkach świata i doceniany przede wszystkim za swoje właściwości zdrowotne i energetyzujące.

Reklama

Na co pomaga picie yerba mate?

Jakie efekty ma yerba mate? Picie Yerby niesie ze sobą mnóstwo pożytecznych właściwości. Nie tylko pobudza organizm łagodząc objawy zmęczenia. Działa również korzystnie na serce i układ krążenia dzięki obecności antyoksydantów - kwasów fenolowych, katechin i flawonoidów. Związki w niej obecne pozwalają obniżyć cholesterol LDL, a także zapobiegają powstawaniu płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Yerba mate zawiera dużo witaminy C, przez co pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Ma też kofeinę i wspomaga przemianę materii, a także pomaga się pozbyć wolnych rodników.

Reklama

Yerba mate jest też bogata w karoten, magnez, żelazo, potas, wapń i wiele innych minerałów. Ponadto, stymuluje centralny układ nerwowy, pobudza i zwiększa zdolność koncentracji nie powodując jednocześnie efektów ubocznych takich jak rozdrażnienie czy nerwowość. Wpływa też rozluźniająco na mięśnie, a nawet obniża ciśnienie krwi.

Yerba Mate ma też duże właściwości przeciwutleniające, przez co jest bardzo pomocna w profilaktyce takich chorób, jak rak, zapalenia i choroby wątroby. Yerba Mate ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Uważa się też, że jest to herbata, która oczyszcza organizm z toksyn.

Czy yerba mate jest dobra na odchudzanie?

Yerba mate ma działanie wspomagające odchudzanie. Pozytywnie wpływa na trawienie tłuszczów, a także zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej jest zaspokoić głód.

Istnieją także przypuszczenia, że zmniejsza aktywność lipazy trzustkowej, a więc ogranicza przyswajanie tłuszczów. Saponiny obecne w ostrokrzewie paragwajskim stymulują z kolei wydzielanie żółci, co również znacznie wpływa na proces trawienia i przyspiesza przemianę materii.

Jak parzyć Yerba mate?

Parzenie Yerba mate nie jest trudne. Najpierw należy włożyć rurkę do naczynia, a następnie wsypać Yerba Mate do ¾ objętości. Następnie należy nalać do pełna przegotowanej i przestudzonej wody o temperaturze ok. 70-75 stopni Celsjusza i odczekać 3-5 minut dla uzyskania pełnego smaku naparu.