Śmietanka w proszku do kawy. Jaki ma skład?
Kawa to napój, który chętnie pijemy zarówno zaraz po przebudzeniu, jak i w ciągu dnia. Doskonale pobudza i dodaje energii. Jej filiżanka pomaga na chwilę zatrzymać się w trakcie codziennej bieganiny, a wyjątkowy aromat cieszy nasze zmysły. Napój ten stanowi idealny dodatek do słodkiej przekąski przed południem i idealnie komponuje się z kawałkiem ciasta jedzonym po obiedzie. Nic dziwnego, że wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez przynajmniej jednej filiżanki kawy dziennie.
Część z nas natomiast nie wyobraża sobie kawy bez takich popularnych dodatków do niej jak cukier czy mleko. Istnieją jednak również zwolennicy dodawania śmietanki w proszku do kawy. Okazuje się, że zdecydowanie nie jest to dobry wybór. Śmietanka ta nie zawiera mleka, a jedynie pewien rodzaj białka, które nadaje kawie mleczny smak, kolor i odrobinę ją zagęszcza.
Śmietanka do kawy zawiera ponadto wiele szkodliwych składników nie tylko takich jak cukier, ale również:
- syrop glukozowy,
- stabilizatory,
- emulgatory,
- fosforany,
- utwardzone tłuszcze roślinne (przede wszystkim całkowicie utwardzony tłuszcz kokosowy),
- substancję przeciwzbrylającą,
- barwniki,
- sztuczne aromaty.
Wiele z tych dodatków ma za zadanie jedynie poprawić trwałość i konsystencję śmietanki.
Dlaczego śmietanka w proszku do kawy jest szkodliwa?
Śmietanka w proszku do kawy, ze względu na swój skład, negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Szczególnie niebezpieczne może okazać się jej długotrwałe stosowanie. Może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a ponadto zwiększać ryzyko zachorowania m.in. na cukrzycę typu 2 czy choroby serca. Sztuczne składniki zawarte w śmietance mogą okazać się wyjątkowo szkodliwe dla osób, które są na nie wrażliwe. Z tego powodu może u nich wystąpić wiele niepożądanych dolegliwości, w tym np. alergie, wzdęcia czy biegunka.
Śmietanka w proszku do kawy nie posiada znaczących właściwości odżywczych. Jest wyjątkowo uboga w składniki mineralne czy witaminy. Dostarcza jedynie naszemu organizmowi tzw. "pustych kalorii". Ponadto psuje też sam smak napoju. Dodatek śmietanki w proszku do kawy sprawia, że napój ten traci swój cenny smak i aromat oraz zwyczajnie staje się bardziej sztuczny.
Co zamiast śmietanki w proszku do kawy?
Śmietanka w proszku do kawy – szczególnie jeżeli jest dodawana regularnie w większych ilościach – może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Na szczęście istnieje wiele jej zdrowszych i smaczniejszych zamienników. Wzbogacą one ten aromatyczny napój o wyjątkowy smak i cenne składniki odżywcze.
Smak i wartość odżywczą kawy możemy podnieść, dodając do niej np.:
- mleko krowie lub roślinne (m.in. sojowe, owsiane, kokosowe),
- przyprawy, np. cynamon, kardamon, imbir, wanilia, kurkuma, chili, goździki,
- miód,
- kakao,
- masło,
- olej kokosowy,
- cytrynę.