Kawa pięciu przemian to napój, który warto wprowadzić do codziennego rytuału picia małej czarnej. Jak ją przygotować i dlaczego warto skorzystać z przepisu znanego ze starożytnych chińskich przekazów? Wyjaśniamy!
Kawa pięciu przemian – co to jest?
Kawa pięciu przemian wywodzi się z chińskiej medycyny tradycyjnej, która opiera się na zachowaniu balansu w życiu i mocno nawiązuje do natury i żywiołów – m.in. drzewa, ognia, ziemi, metalu i wody. Dążąc do harmonii w życiu, powinniśmy powielać ten podział także w tym, co na co dzień spożywamy. Tak właśnie powstała koncepcja pięciu smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego. Kawa pięciu przemian ściśle odwołuje się do takiego podziału, dlatego w jej składzie muszą się znaleźć produkty ze wszystkich grup smakowych.
Jak przygotować kawę pięciu przemian?
W kawie pięciu przemian wymienione wyżej żywioły, czy też smaki, reprezentowane są przez poszczególne składniki.
- Smak gorzki, czyli żywioł ognia, to połączenie kawy i wody.
- Smak słodki, reprezentujący ziemię, odzwierciedla cynamon i miód.
- Smak ostry, czyli nawiązanie do metalu, utożsamiany jest z imbirem, goździkami i kardamonem.
- Smak słony, który połączony jest z żywiołem wody, to szczypta soli dodana do naparu.
- Smak kwaśny, będący odpowiednikiem drzewa, uzyskasz dzięki cytrynie.
Kawa pięciu przemian, w przeciwieństwie do tradycyjnego latte albo klasycznego espresso, nie jest parzona. Aby przygotować taką małą czarną, należy ją zagotować. Kluczowa jest także kolejność dodawania składników. Poniżej znajdziesz przepis na napar.
- Do rondelka z gotującą się wodą dodaj cynamon, a potem kardamon, goździki i imbir.
- Po wrzuceniu każdego składnika odczekaj minutę i dopiero dodawaj następny.
- Następnie użyj soli i wyciśnij sok z cytryny.
- Na sam koniec do naparu wsyp zmieloną kawę i wszystko gotuj przez kolejne cztery minuty.
- Gdy już zdejmiesz napój z ognia, możesz dodać do niego odrobinę miodu.
Jakie właściwości ma kawa pięciu przemian?
Kawę pięciu przemian możesz pić codziennie, nawet przez cały rok. Latem taki napój postawi cię na nogi i orzeźwi, a zimą rozgrzeje i poprawi przemianę materii. Ze względu na użyte przyprawy napar ma mnóstwo właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.
Najlepiej spożyć kawę, kiedy jest jeszcze ciepła. Pamiętaj, aby do małej czarnej na chińską modłę nie dodawać mleka, ponieważ straci ona swoje właściwości.