Jesienią owocami, które najczęściej wykorzystujemy do robienia słodkich wypieków są jabłka i śliwki. To właśnie ich używamy do przygotowywania tart, drożdżówek czy ciast.

Przepis na fantazję śliwkowo-jabłkową. Jakie jabłka i śliwki wybrać?

Najlepszymi śliwkami do słodkich wypieków są klasyczne węgierki. Mają zwarty miąższ i nie rozpadają się podczas pieczenia. Idealnie współgrają z takimi przyprawami jak cynamon czy goździki. Jeśli chodzi o jabłka to warto sięgnąć po odmiany takie jak Szara Reneta, Antonówka, Boskoop czy Jonagold. Warto pomieszać kilka odmian, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.

Reklama

Ciasto, w którym Ewa Wachowicz łączy jabłka i śliwki, to świetna propozycja na jesienne weekendy. Jest aromatyczne a jego smak dodatkowo wzbogaca pianka, której elementem jest cytrynowa galaretka. Jak je zrobić? Oto przepis na fantazję śliwkowo jabłkową Ewy Wachowicz.

Fantazja śliwkowo-jabłkowa Ewy Wachowicz - składniki

  • 4 - jajka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki - cukru
  • laska wanilii
  • 5 łyżek - mąki tortowej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia

Mus

  • 2 kg - śliwek
  • 4 - jabłka
  • ½ szklanki - cukru
  • 1 - pomarańcza
  • 2 - galaretki pomarańczowe

Pianka

  • ½ l - kremówki
  • 1 - galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • 1 łyżka - cukru pudru
  • czekolada gorzka z pomarańczą do dekoracji

Fantazja śliwkowo-jabłkowa Ewy Wachowicz - przygotowanie

  1. Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Gdy jajka zbieleją, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować, przelać na blachę i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
  2. Śliwki umyć i wypestkować. Na patelni rozgrzać cukier, dodać kilka łyżek wody, zagotować. Wrzucić śliwki i dusić, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem, dodać skórkę otartą z pomarańczy, wsypać galaretki, wymieszać.
  3. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z pomarańczy. Dodać do musu śliwkowego, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  4. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wody. Zostawić do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać cukier i cynamon. Wlać wystudzoną galaretkę, wymieszać i wstawić do lodówki na 10 minut.
  5. Ciasto skropić wodą z sokiem cytrynowym i łyżeczką cukru. Nałożyć mus śliwkowo-jabłkowy, rozsmarować. Wyłożyć piankę cynamonową. Wygładzić i posypać gorzką czekoladą z pomarańczą. Odstawić na całą noc do lodówki.