Śliwki po borówkach, wiśniach i malinach to kolejny owoc, który z powodzeniem można wykorzystać do pieczenia ciast. Nic tak dobrze nie smakuje jak właśnie słodki deser z sezonowymi owocami.

Ciasto pełne śliwek od Ewy Wachowicz zachwyci podniebienia nawet wytrawnych smakoszy. Poza tym jest bardzo proste w przygotowaniu.

Przepis

Reklama

Składniki:

  • 300 g śliwek węgierek
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oliwy
  • 1½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). Posypać wiórkami kokosowymi. Na kokosie ułożyć połówki śliwek.

Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.