Śliwki po borówkach, wiśniach i malinach to kolejny owoc, który z powodzeniem można wykorzystać do pieczenia ciast. Nic tak dobrze nie smakuje jak właśnie słodki deser z sezonowymi owocami.
Ciasto pełne śliwek od Ewy Wachowicz zachwyci podniebienia nawet wytrawnych smakoszy. Poza tym jest bardzo proste w przygotowaniu.
Przepis
Składniki:
- 300 g śliwek węgierek
- 6 jajek
- 6 łyżek oliwy
- 1½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z cytryny
- 1 szczypta soli
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). Posypać wiórkami kokosowymi. Na kokosie ułożyć połówki śliwek.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.