Ryba z pieca z brokułami to przepis na pełnowartościowe danie, które przygotujemy w całości w piekarniku. Pracy przy niej tyle, co nic, wszystko zrobi się prawie samo.

Tani i zdrowy obiad dla rodziny

Ryby trzeba jeść, to świetne, lekkostrawne źródło białka. Mięso ryb zawiera też jakże cenne kwasy omega-3. Warto wybierać przede wszystkim tłuste ryby morskie. Choć tak naprawdę, jedzmy te ryby, które nam smakują. Nie unikajmy też ryb, których do tej pory nie znaliśmy. W sklepach można kupić już np. doradę, morską rybę, która ma delikatne, kruche i soczyste mięso o bogatym, lekko słodkawym smaku. Do przygotowanie piątkowego dania, czyli ryby z pieca z brokułami, potrzebujemy zaledwie kilku składników, a smak będzie niezrównany. Danie to będzie też zawierało wszystko, co mieć powinno, czyli białko i warzywa. Nie zapomnijmy jednak o podaniu do ryby z pieca z brokułami surówki.

Reklama
Reklama

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - ryba z pieca z brokułami

Składniki

  • 500 g filetów białej ryby - np. dorsz lub morszczuk
  • nieduży brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 25 g masła - 1/8 kostki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka,

Przygotowanie

Filety z ryby myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Z oliwy, soli, pieprzu i papryki oraz przeciśniętego przez praskę czosnku robimy pastę, którą nacieramy rybę. Potem rybę obtaczamy w mące. Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy. Z masła, mąki i mleka przygotowujemy beszamel - najpierw rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy mąkę, potem wlewamy cienką strużką mleko i cały czas energicznie mieszamy. Beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą, układamy na dnie rybę, na to kładziemy brokuły. Całość zalewamy beszamelem. Pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ryba z pieca z brokułami gotowa. Smacznego!