Trwa sezon na cukinię. Jędrna, młoda cukinia świetnie sprawdzi się w kiszonce. Warto trochę poeksperymentować i spróbować czegoś nowego. Kiszone ogórki czy kapustę już świetnie przecież znamy i lubimy. Kiszona cukinia to prawdziwy rarytas. Ma wszystkie zalety kiszonych warzyw, a przy tym zachwyca delikatnym smakiem. Do kiszenia wybieramy mniejsze, jędrne cukinie.

Kiszona cukinia - przepis na hit lata

  • 2 kg cukinii
  • czosnek,
  • koper,
  • chrzan,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • pieprz,
  • liście laurowe
  • sól,
  • woda.
Reklama

Przygotowanie

Robimy solankę. Na litr wody bierzemy łyżkę soli. Wodę zagotowujemy i studzimy. Słój lub słoiki wyparzamy. Cukinię myjemy i kroimy w większe słupki. Do słoików wkładamy cukinię, koper, czosnek, przyprawy. Zalewamy solanką - warzywa muszą być całkowicie przykryte. Słoik lub słoiki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni. Po tym czasie przestawiamy cukinię w chłodniejsze miejsce i czekamy jeszcze dwa tygodnie.