Trwa sezon na cukinię. Jędrna, młoda cukinia świetnie sprawdzi się w kiszonce. Warto trochę poeksperymentować i spróbować czegoś nowego. Kiszone ogórki czy kapustę już świetnie przecież znamy i lubimy. Kiszona cukinia to prawdziwy rarytas. Ma wszystkie zalety kiszonych warzyw, a przy tym zachwyca delikatnym smakiem. Do kiszenia wybieramy mniejsze, jędrne cukinie.
Kiszona cukinia - przepis na hit lata
- 2 kg cukinii
- czosnek,
- koper,
- chrzan,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- pieprz,
- liście laurowe
- sól,
- woda.
Przygotowanie
Robimy solankę. Na litr wody bierzemy łyżkę soli. Wodę zagotowujemy i studzimy. Słój lub słoiki wyparzamy. Cukinię myjemy i kroimy w większe słupki. Do słoików wkładamy cukinię, koper, czosnek, przyprawy. Zalewamy solanką - warzywa muszą być całkowicie przykryte. Słoik lub słoiki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni. Po tym czasie przestawiamy cukinię w chłodniejsze miejsce i czekamy jeszcze dwa tygodnie.