Ogórki to warzywo najczęściej przerabiane i zamykane w słoikach. W spiżarniach i piwnicach królują głównie te kiszone i konserwowe. Coraz częściej przygotowujemy z nich także pyszne sałatki na zimę do słoików.

Sałatka z ogórków z przepisu babci Jakuba Kuronia. Idealna do mięs z grilla i obiadów

Jakub Kuroń proponuje przepis swojej babci Jasi. W tej sałatce na zimę do słoików ogórki połączone są z cebulką i papryką. To klasyczny przykład domowych przetworów, które łączą w sobie smak dzieciństwa, prostotę wykonania i wyrazisty aromat. Tego typu kompozycja warzyw zachwyca zarówno intensywną barwą, jak i chrupkością. Innymi słowy, to przepis, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, mięs z grilla, pieczonych kiełbasek czy nawet zwykłych obiadów - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.

Reklama
Reklama

Dodaje, że ta sałatka z ogórków na zimę do słoików jest bardzo trwała i doskonale znosi długie przechowywanie. Można z powodzeniem cieszyć się jej smakiem przez całą zimę. Dzięki połączeniu słodyczy papryki, delikatności cebuli i świeżości ogórków, powstaje wyważona, lekko słodko-kwaśna kompozycja, którą trudno porównać z czymkolwiek innym - podkreśla Jakub Kuroń.

Sałatka z ogórków na zimę do słoików. O tych proporcjach trzeba pamiętać

Jak zaznacza Jakub Kuroń w przetworach tego typu kluczową rolę odgrywa proporcja między cukrem a octem. Dzięki temu zachowany zostanie balans smaku. Co ciekawe, podobne przetwory pojawiały się już w kuchniach przedwojennych, jednakże często doprawiano je także imbirem, koperkiem lub nawet musztardą w proszku.

Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę do słoików według przepisu babci Jakuba Kuronia? Oto przepis.

Sałatka z ogórków na zimę do słoików - składniki

  • 2,5 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg czerwonej papryki

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 3–4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 3 szklanki wody

Sałatka z ogórków na zimę do słoików - przygotowanie

  1. Na początku dokładnie myjemy ogórki, a następnie kroimy je w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, zaś paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  2. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz wszystkie przyprawy: gorczycę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły i uwolniły aromat.
  3. Do wyparzonych słoików ciasno wkładamy warzywa. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, dbając o to, by wszystkie przyprawy trafiły do środka. Od razu zakręcamy słoiki czystymi zakrętkami.
  4. Na koniec słoiki pasteryzujemy przez około 10–15 minut od momentu zagotowania wody. Po wyjęciu z garnka odstawiamy je do góry dnem na ręcznik, aby ostygły i się zawekowały.