Ogórki to warzywo najczęściej przerabiane i zamykane w słoikach. W spiżarniach i piwnicach królują głównie te kiszone i konserwowe. Coraz częściej przygotowujemy z nich także pyszne sałatki na zimę do słoików.
Sałatka z ogórków z przepisu babci Jakuba Kuronia. Idealna do mięs z grilla i obiadów
Jakub Kuroń proponuje przepis swojej babci Jasi. W tej sałatce na zimę do słoików ogórki połączone są z cebulką i papryką. To klasyczny przykład domowych przetworów, które łączą w sobie smak dzieciństwa, prostotę wykonania i wyrazisty aromat. Tego typu kompozycja warzyw zachwyca zarówno intensywną barwą, jak i chrupkością. Innymi słowy, to przepis, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, mięs z grilla, pieczonych kiełbasek czy nawet zwykłych obiadów - pisze na swoim blogu Jakub Kuroń.
Dodaje, że ta sałatka z ogórków na zimę do słoików jest bardzo trwała i doskonale znosi długie przechowywanie. Można z powodzeniem cieszyć się jej smakiem przez całą zimę. Dzięki połączeniu słodyczy papryki, delikatności cebuli i świeżości ogórków, powstaje wyważona, lekko słodko-kwaśna kompozycja, którą trudno porównać z czymkolwiek innym - podkreśla Jakub Kuroń.
Sałatka z ogórków na zimę do słoików. O tych proporcjach trzeba pamiętać
Jak zaznacza Jakub Kuroń w przetworach tego typu kluczową rolę odgrywa proporcja między cukrem a octem. Dzięki temu zachowany zostanie balans smaku. Co ciekawe, podobne przetwory pojawiały się już w kuchniach przedwojennych, jednakże często doprawiano je także imbirem, koperkiem lub nawet musztardą w proszku.
Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę do słoików według przepisu babci Jakuba Kuronia? Oto przepis.
Sałatka z ogórków na zimę do słoików - składniki
- 2,5 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg czerwonej papryki
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 3–4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 3 szklanki wody
Sałatka z ogórków na zimę do słoików - przygotowanie
- Na początku dokładnie myjemy ogórki, a następnie kroimy je w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, zaś paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz wszystkie przyprawy: gorczycę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły i uwolniły aromat.
- Do wyparzonych słoików ciasno wkładamy warzywa. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, dbając o to, by wszystkie przyprawy trafiły do środka. Od razu zakręcamy słoiki czystymi zakrętkami.
- Na koniec słoiki pasteryzujemy przez około 10–15 minut od momentu zagotowania wody. Po wyjęciu z garnka odstawiamy je do góry dnem na ręcznik, aby ostygły i się zawekowały.