Ogórki to warzywo bez którego chyba nikt nie wyobraża sobie przetworów przygotowywanych latem. Najczęściej kisimy je albo marynujemy. W takiej postaci są klasycznym i naprawdę świetnym dodatkiem do kanapek, surówek czy sałatek. Ogórki to także rewelacyjna przekąska lub przystawka, którą można zaserwować podczas przyjęć i imprez.
Sałatka z ogórków z sosem pomidorowym. Tylko tak je pokrój
Ogórki można także wykorzystać do zrobienia sałatki i zamknąć ją w słoikach. Jednym z przepisów, jakie warto przetestować i przygotować na zimę jest sałatka z ogórków z sosem pomidorowym. Często nazywa się ją "ogórkami po cygańsku" lub "cygańską sałatką". Można ją kupić w sklepie, ale o wiele lepiej smakuje przygotowana samodzielnie w domu. Zamiast cukru można do nich dodać ksylitolu albo miodu.
Ogórki do tej sałatki dobrze jest pokroić w plasterki i w takiej postaci wymieszać z sosem a potem nałożyć do słoików. Ta sałatka świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych mięs i burgerów. Sprawdzi się też podczas przyjęć jako dodatek np. do wędlin. Jak zrobić sałatkę z ogórków z sosem pomidorowym? Oto przepis na "sałatkę cygańską".
Sałatka z ogórków z sosem pomidorowym - składniki
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 4 cebule,
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
- 500 g koncentratu pomidorowego.
- 100 g cukru,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 100 ml oleju.
Sałatka z ogórków z sosem pomidorowym - przygotowanie
- Umyć ogórki i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w pióra. Umieścić wszystko w dużej misce, oprószyć solą i przykryć pokrywką, ale z niewielkim dostępem powietrza. Pozostawić na noc na kuchennym blacie.
- Następnego dnia odlać wodę, a ogórki wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem, octem i olejem. Pozostawić na 30 minut.
- Jeszcze raz przemieszać ogórki i przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Mocno słoiki zakręcić i zapasteryzować. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 120–130 stopni Celsjusza i podgrzewać w tej temperaturze przez 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić słoiki w środku do ostygnięcia.