Borówki to owoce, które są zdrowe i pożywne. Można je jeść nawet będąc na diecie. To owoce, które zawierają witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Witamina C i E, jako antyoksydanty, pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają odporność.

Ciasto z borówkami od Ewy Wachowicz. Piecze się je w kilka minut

Borówki to owoce, które są bogate w błonnik a także wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Zawierają również antocyjany, które nadają im kolor i działają przeciwzapalnie oraz przeciwutleniająco. Można je jeść na surowo, dodawać do owsianki albo odżywczych koktajli.

Reklama

Ewa Wachowicz proponuje zrobić z nimi ciasto. Jego pieczenie zajmuje dosłownie kilka minut. Smaku dodaje jej beza. W połączeniu z kruchym ciastem i słodko-kwaśnymi owocami jest deserem, który podbije podniebienie niejednego smakosza słodkości. Oto przepis na ciasto borówkowe od Ewy Wachowicz.

Ciasto borówkowe od Ewy Wachowicz - składniki

  • 300 g - mąki
  • 200 g - masła
  • 3 - żółtka
  • 100 g - cukru pudru
  • 1 - cukier waniliowy

Beza

  • 3 - białka
  • 6 łyżek - cukru pudru

Nadzienie

  • 400 g - borówek świeżych lub mrożonych
  • ½ szklanki - wody
  • 1 łyżka - cukru
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej lub kisielu
  • 150 g - dżemu

Ciasto borówkowe od Ewy Wachowicz - przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny blat), dodać cukier, cukier waniliowy i posiekane masło. Wyrobić nożem. Dodać żółtka i zagnieść rękami. Kiedy ciasto będzie gotowe, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 2 godziny.
  2. Formę 23x35 cm (lub tortownicę) posmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto uformować tak, aby przykryło dno i brzegi formy, ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  3. Borówki rozmrozić na sicie lub wykorzystać świeże. W niewielkiej ilości wody spod borówek rozrobić mąkę ziemniaczaną lub kisiel (żurawinowy albo cytrynowy). Jeśli wody wystarczy, zagotować ją z cukrem, jeśli nie - użyć wody czystej. Rozrobioną kartoflankę (lub kisiel) połączyć z posłodzonym wrzątkiem. Dodać borówki, wymieszać i szybko zdjąć z ognia. Ostudzić.
  4. Ciasto wyjąć, posmarować dżemem, nałożyć masę borówkową. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubić na gładką masę bezową. Przy pomocy rękawa cukierniczego ozdobić nią masę borówkową, np. robiąc kratkę.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 130 st. C kilka minut, aż beza lekko się zrumieni (nie powinna zbrązowieć).