W lipcu i w sierpniu zajadamy się świeżymi warzywami. A to na surowo, a to w postaci warzywnych zapiekanek, leczo albo sałatek. Zamykamy je również w słoikach i przygotowujemy przetwory, które zimą idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych albo kolacji.
Sałatka na zimę do słoików. To warzywo jest lepsze od ogórków
Zazwyczaj kisimy, marynujemy i przygotowujemy sałatki z ogórków. Tymczasem również inne warzywa nadają się do tego idealnie. Koniec lipca i początek sierpnia to sezon na cukinię. To warzywo, które w kuchni a zwłaszcza w przetworach można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.
Siostra Anastazja właśnie cukinię poleca jako składnik jednego z przetworów a dokładnie sałatki na zimę do słoików. Ten przepis i to danie jest sto razy lepszy niż te, w których wykorzystuje się świeże ogórki. Z czym siostra Anastazja łączy cukinię? Jakie przyprawy dodaje? Oto przepis na sałatkę do słoików na zimę.
Sałatka na zimę do słoików siostry Anastazji - składniki
- 1,5 kg cukinii,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki soli,
- ¼ szkl. natki pietruszki,
- ½ szkl. wody,
- ½ szkl. octu,
- ½ szkl. oliwy z oliwek,
- 1 szkl. cukru.
Sałatka na zimę do słoików siostry Anastazji - przygotowanie
- Dokładnie umyj i osusz cukinię. Pokrój w cienkie plasterki i przesyp do miski.
- Wsyp do niej sól, odstaw miskę na 2 godziny. W tym czasie warzywa puszczą soki. Będzie je trzeba odsączyć przed dalszym przygotowaniem sałatki na zimę do słoików.
- Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę. Obierz ząbki czosnku, pokrój w cienkie plasterki.
- Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Można je także pokroić w słupki.
- Przygotuj zalewę. Na palniku w garnku połącz: wodę, ocet, oliwę oraz cukier. Mieszankę gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec połącz odciśnięte cukinie z pozostałymi składnikami i z zalewą.
- Po dokładnym wymieszaniu odstaw powstały miks na bok na 45 minut. Po tym czasie przełóż do wyparzonych słoików. Każdy słoik z zawartością pasteryzuj przez 20 minut.