Co to jest dukkah?
Ci, którzy lubią jeździć do Egipty, znają doskonale dukkah, czyli mieszanka przypraw i uprażonych orzechów. Można z powodzeniem przygotować jej prostą wersję w domu i dodawać do mięs, ryb czy sałatek.
Przepis na dukkah
Składniki
- 3 łyżki pistacji
- 3 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki kolendry w ziarnach
- 1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach
- 1 łyżeczka pieprzu białego w ziarnach
- 1 łyżeczka nasion fenkułu włoskiego
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie
Orzeszki i pestki podprażamy na patelni. Potem wszystkie składniki ubijamy w moździerzu. Dodajemy do mieszanki orzechów i przypraw sól. Można pominąć niektóre przyprawy czy orzeszki i przygotować swoją wersję, używając np. pestek z dyni, bo akurat takie mamy pod ręką. Dukkah przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiku.
Tani i zdrowy obiad dla rodziny
Do przyrządzenia tej potrawy weźmy ulubioną morska rybę. My w przepisie proponujemy łososia, ale można go zastąpić inną rybą. Najlepszy będzie filet ze skórką. Gdy będzie piekła się ryba, możemy obok wrzucić np. trochę ziemniaków i cukinii. Wtedy za jednym zamachem będziemy mieć cały obiad. Do tego jeszcze oczywiście koniecznie surówka.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - łosoś pieczony po egipsku
Składniki
- 600 g łososia - filet ze skórą
- 4 łyżki dukkah
- 2 łyżki oleju
- do podania - cytryna i zielona pietruszka
Przygotowanie
Łososia myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym 1 łyżką oleju, skórą do dołu. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy naczynie i smarujemy rybę dukkah wymieszaną z łyżką oleju. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Smacznego! Łosoś pieczony po egipsku gotowy.