Sezon na ogórki i przetwory z nich trwa w pełni. Na razie w naszych kuchniach królują głównie ogórki małosolne, ale powoli nadchodzi ten czas, by zamknąć je w słoikach, Ukisić, zamarynować lub zrobić z nich pyszne i aromatyczne sałatki.
Ogórki w musztardzie siostry Anastazji. Na to zwróć szczególną uwagę
Siostra Anastazja ma kilka sposobów na to, by były jędrne i chrupiące. Dzięki tym trikom są zawsze smaczne, jędrne i nie gromadzi się w nich powietrze. Zdaniem tej znanej kucharki warto już na targowisku albo w sklepie zwrócić uwagę na ich wygląd.
Ogórki, które nadają się do przetworów powinny być cienkie, ciemnozielone a ich końcówki oraz skórka powinny być twarde i mieć wyraźne kolce. To właśnie takie warzywa będą idealne do kiszenia czy konserwowania.
Tych ogórków nie wybieraj do przetworów?
Tych ogórków lepiej nie wybierać do przetworów:
- grubych
- lekko żółtych
- miękkich na końcach
Takie ogórki zamknięte w słoiku będą po jakimś czasie miękkie, sflaczałe a ich kolor będzie brzydki. W sezonie na przetwory z ogórków warto poza tym, że je ukisimy czy zakonserwujemy w klasyczny sposób, warto je także zrobić w nieco innej formie.
Doskonałym pomysłem będzie przepis od siostry Anastazji na ogórki w musztardzie. Są tak dobrze, że często znikają prosto ze słoika. Poza tym są chrupiące i aromatyczne. Ten przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale warto trzymać się proporcji, by ich smak był naprawdę dobry.
Jak zrobić ogórki w musztardzie siostry Anastazji? Oto przepis.
Ogórki w musztardzie siostry Anastazji - składniki
- 1 kg ogórków
- 2 łyżki stołowe musztardy
- 1/2 szklanki octu
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody,
- po kilka sztuk dla aromatu goździków i liści laurowych
Ogórki w musztardzie siostry Anastazji - przygotowanie
- Przygotuj słoiki, dobrze je umyj i wysusz. Ogórki przed konserwowaniem warto na kilka godzin zanurzyć w zimnej wodzie. Dzięki temu stają się one jeszcze bardziej jędrne. Po tym czasie ogórki umyj i pokrój na grube plastry, albo ćwiartki, w zależności, jaki lubisz kształt ogórków po wyjęciu. Jeśli chcesz, by były bardziej delikatne, przed pokrojeniem obierz je ze skóry.
- W dużym garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier, sól oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dodaj ogórki i gotuj przez około 5-7 minut. Gorące ogórki przełóż do słoików, zalej przygotowaną wcześniej zalewą, a na wierzch dodaj musztardę.
- Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. Po ostygnięciu ogórki w musztardzie odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Tak przechowywane zachowają smak nawet przez 12 miesięcy.